Prinsen fick pengar av okänd miljonärska: ”Var en present till mamma”

Prins Andrew inblandad i penningtvätthärva

9,2 miljoner kronor sattes i hemlighet in på prins Andrews privata bankkonto.

Avsändaren var en turkisk miljonärska som flytt till London. Även Fergie och döttrarna fick stora utbetalningar. Nu har en domstol i London startat en utredning.

– Det var en present till mammas 60-årsfest, säger prinsessan Eugenie.

Brittiska medier rapporterar att prinsen fått miljontals kronor från miljonärskan Nebahat Isbilen, 77. Hon flydde till London efter att hennes man, Ilhan Isbilen, dömts till livstids fängelse i Turkiet. Anklagelserna mot maken gällde en statskupp mot president Erdogan 2016.

För att kunna få ut sin stora förmögenhet på ca 817 miljoner kronor ur landet anlitade Nebahat Isbilen affärsmannen Selman Turk, 35, i London. Nu påstås Selman Turk ha försnillat över hälften av förmögenheten och Nebahat Isbilen har stämt affärsmannen.

Daily Mail rapporterar att Nebahat Isbilen lurades att betala ca 9,2 miljoner kronor till prins Andrew i november 2019. Pengarna skulle ge henne ett brittiskt pass och på så vis skulle hon ha lättare att lämna Turkiet.

Prins Andrew med döttrarna Eugenie och Beatrice.
Prins Andrew med döttrarna Eugenie och Beatrice.

Stora summor till döttrarna

Prins Andrew betalade tillbaka pengarna i samband med att det hela blev en rättssak. Enligt brittiska medier står inte prinsen anklagad för något brott. Men han har å andra sidan inte lämnat någon förklaring till varför han tog emot pengarna som sattes in på hans personliga bankkonto.

Även Sarah Ferguson, prinsessan Eugenie och prinsessan Beatrice är nämnda i domstolshandlingarna. Prins Andrews privatsekreterare Amanda Thirsk bekräftade i ett samtal med Selman Turks bank att en del av pengarna var en gåva till prinsessan Beatrice i samband med hennes bröllop i juli 2020.

Domstolsdokumenten visar även att Fergie fick ca 2,7 miljoner kronor och prinsessan Eugenie ca 308 000 kronor. En del av pengarna antecknades som födelsedagspresent trots att Eugenie inte fyllde år förrän 5 månader efter utbetalningen.

Prince Andrew har flera miljoner kronor från miljonärskan Nebahat Isbilen.
Prince Andrew har flera miljoner kronor från miljonärskan Nebahat Isbilen.

Prinsessan uttalade sig

Förutom de 9,2 miljonerna påstås prins Andrew ha tagit emot ytterligare 4,3 miljoner kronor från Selman Turk.

Affärsmannen Selman Turk förnekar brott och säger att det var miljonärskan själv som ville ge pengar till prins Andrew och hans familj.

I början av veckan gjorde prinsessan Eugenie ett uttalande. Hon berättade att pengarna hon fick gick till att bekosta catering för sin mamma Ferige på hennes 60-årsdag.

– Jag föreslog att alla bidrag kunde ges direkt till cateringföretaget, men mitt bankkonto lämnades och två inbetalningar gjordes på totalt 308 267 kr som jag sedan vidarebefordrade till företaget som arrangerade min mammas fest, säger prinsessan Eugenie.

Hon berättade även att hon inte känner vare sig Selman Turk eller Nebahat Isbil.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Publisert:

LÄS VIDARE