Megaparty för drottningen i helgen

Platinajubileet blir en sprakande fest med konserter och parader

I helgen firas drottning Elizabeths 70 år på tronen.

På festprogrammet står konserter med världsartister, en gigantisk parad och folkfest på gator och torg.

Festen sägs bli det största och dyraste kungliga kalaset i Storbritanniens historia.

Den 6 februari blev drottning Elizabeth II den monark i Storbritannien som suttit längst på tronen. Då slog hon drottning Victorias gamla rekord.

De 70 åren i samhällets tjänst firas under hela året men ”platinahelgen” den 2 och 5 juni blir festligheternas höjdpunkt. Då firas även hennes födelsedag.

Den stora festen rivstartar på torsdagen med en av världens största militärparader, Trooping the Colour. 1200 soldater, 240 hästar och 400 musiker deltar och eventet avslutas med att RAF-plan flyger förbi.

Drottning Elizabeth firas med pampig parad, gatufester och en hejdundrande festkonsert vid Buckingham Palace.
Drottning Elizabeth firas med pampig parad, gatufester och en hejdundrande festkonsert vid Buckingham Palace.

Prins William tar över uppdraget

Men in i det sista är det osäkert hur mycket drottning Elizabeth kommer att kunna delta. Efter en tids sjukdom och svårigheter att röra sig, har drottningen dragit ned på engagemangen. Hovet har meddelat att drottningen tar emot hälsningarna från balkongen på Buckingham Palace istället för nere på marken vid Horse Guard's Parade. Det är första gången någonsin det händer.

Drottning Elizabeth har varit närvarande vid Trooping the colours vartenda år sedan hon blev drottning 1952, förutom 1955 då det var en tågstrejk.

Prins William har övertagit en viktig roll och kommer att ta emot hälsningar till häst, tillsammans med prins Charles och prinsessan Anne.

Prins William är kunglig överste vid regementet Irish guards och har setts öva tillsammans med sin häst George, iklädd full mundering inklusive stor pälsmössa.

När paraden är över kommer resten av den kungliga familjen ut på balkongen, men i år är det bara de arbetande medlemmarna som vinkar till folket. Prins Andrew, prins Harry och Meghan Markle får inte delta.

Efter militärparaden Trooping the Colour samlas hela kungafamiljen på Buckingham Palace balkong. De enda som inte får vara med är prins Harry, Meghan och prins Andrew. Enligt hovet är det enbart arbetande kungligheter som får stå där i år.
Efter militärparaden Trooping the Colour samlas hela kungafamiljen på Buckingham Palace balkong. De enda som inte får vara med är prins Harry, Meghan och prins Andrew. Enligt hovet är det enbart arbetande kungligheter som får stå där i år.

Världens dyraste fest

Lite senare på torsdagen dag tänds över 1500 vårdkasar över hela Storbritannien och Samväldet för att markera dagen.

På fredagen är drottningen och hennes familj med vid en tacksägelsegudstjänst i St Pauls-katedralen.

Men alla laddar för lördagen som blir den stora festdagen. På förmiddagen samlas kungafamiljen för att se galopptävlingar vid The Derby at Epsom Downs. Drottningen älskar hästar och hästsport och har själv sysslat med avel.

På kvällen firas rekordmonarken med en dunder- och brakfest vid Buckingham Palace - ”Platinum Party at the Palace”. BBC direktsänder den stora livekonserten där de största världsartisterna uppvaktar drottningen från scenen.

Tre stora scener som är sammanbundna med varandra har byggts vid Buckingham Palace och man beräknar släppa in 22 000 i publiken.

Under 2,5 timme kommer publiken och miljontals tv-tittare att få se stjärnor som till exempel Queen, Alicia Keys, Craig David, Duran Duran, Dina Ross, Rod Stewart och Andrea Bocelli.

Ett par dagar före Trooping the Colour kunde man se prins William öva med de andra soldaterna i närheten av Buckingham Palace.
Ett par dagar före Trooping the Colour kunde man se prins William öva med de andra soldaterna i närheten av Buckingham Palace.

Pampig parad speglar drottningens liv

– Jag har haft äran att träffa drottningen många gånger i mitt liv, även tillsammans med min familj. Hennes majestät har hela tiden varit en fantastisk inspiration till så många i hela världen och jag blev överförtjust när jag fick en inbjudan att uppträda vid ett sådan ett så betydelsefullt och historiskt tillfälle, säger Diana Ross i ett uttalande.

Via länk kommer man även få se David Attenborough, David Beckham, Stephen Fry, Julie Andrews, The Royal Ballet och Elton John.

Helgen avslutas på söndagen med en pampig parad och jubileumsluncher över hela landet.

Premiärminister Boris Johnson hyllade nyligen Elizabeth den stora, som han kallade henne, i parlamentet.

– Ingen monark har tjänat det här landet så länge i vår historia, men mycket viktigare, ingen monark har tjänat det så väl.

Drottning Elizabeth firar 70 år på tronen med en stor kunglig fest i början av juni 2022.
Drottning Elizabeth firar 70 år på tronen med en stor kunglig fest i början av juni 2022.

Drottningens jubileumshelg

Alla tider är lokal tid.

 • Torsdag
  10.00 Trooping the colours - En av världens största militärparader där 1200 soldater, 240 hästar och 400 musiker deltar. Eventet avslutas med att RAF-plan flyger förbi.
  10.30 Hela kungafamiljen samlas på Buckingham Palace balkong.
  Över 1500 vårdkasar kommer att tändas över hela Storbritannien och Samväldet.
 • Fredag
  11.00 Tacksägelsegudstjänst i St Pauls katedralen. Hela kungafamiljen är på plats, drottningen i mån av dagsform.
 • Lördag
  16.30 Hästtävlingar vid Epsom Downs.
  20.00 På kvällen arrangeras en stor konsert vid Buckingham Palace ”Platinum Party at the palace”. Elton John, Duran Duran, Diana Ross, Queen, Alicia Keys, Craig David och Rod Stewart är några av dem som hyllar drottningen 70 år på tronen.
 • Söndag
  Luncher och festtåg över hela landet och runtom i världen, anordnat av 6 000 frivilliga. Förväntas slå rekord i längsta och största gatufest.
  14.30 En gigantisk parad med teatersällskap, marionettdockor, militärer och kungligheter ska spegla drottningens 70 år på tronen. Över 10 000 människor är involverade i paraden, inklusive försvarsmakten. Drottningens vagn Gold State Carriage är placerad först i paraden, men hon kommer inte att sitta i den eller delta i paraden själv.

Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Publisert:

LÄS VIDARE