Drottning Elizabeth släpper hittills okänd bild med sin älskade

Av: 

August Håkansson

Prins Philip

Drottning Elizabeth har släppt ett hittills okänt foto på sig själv och sin älskade prins Philip, inför makens begravning i dag.

“Drottningen önskar dela med sig av detta privata foto taget med hertigen av Edinburgh i Skottland 2003”, skriver det brittiska hovet på Twitter.

Bilden togs under en semester i närheten av kungafamiljens privata residens Balmoral castle, där de vanligtvis bor i augusti och september. Uppe på höjderna brukade paret promenera ihop och ha picknickar. Fotot togs av svärdottern Sophie, grevinna av Wessex, gift med parets son prins Edward.

Drottning Elizabeth har släppt ett hittills okänt foto på sig själv och sin älskade prins Philip, inför makens begravning i dag.“Drottningen önskar dela med sig av detta privata foto taget med hertigen av Edinburgh i Skottland 2003”, skriver det brittiska hovet på Twitter.

Fotot har valts ut av hennes majestät själv och publicerats i brittiska medier inför begravningen på lördagen. Den börjar 15.00 brittisk tid, 16.00 svensk tid, med en nationell, tyst minut och sker i St Georges-kapellet på Windsor castle.

Enligt brittiska medier ska drottningen aktivt ha deltagit i förberedelserna inför makens begravning och visat på ett förvånansvärt lugn efter makens bortgång. På fredagen ska hon bland annat ha pratat i telefon med Kanadas premiärminister Justin Trudeau som framförde sina kondoleanser och enligt vissa medieuppgifter hälsade hon på distans välkommen till barnbarnet prins Harry, som suttit i coronakarantän sedan hans resa från USA.

Munskydd och ingen sång

Endast 30 gäster kommer att närvara vid begravningen, vilket är i enlighet med gällande brittiska coronarestriktioner, skriver Daily Mail. Premiärministern Boris Johnson kommer inte att närvara men gjorde ett uttalande utanför kyrkan på fredagen där han återigen hyllade prins Philip och hans gärningar för Storbritannien.

Samtliga gäster kommer att bära munskydd. Församlingen kommer inte sjunga psalmer. Dessa kommer i stället att framföras av en liten kör på fyra personer.

Kyligt mellan bröderna

Bröderna Harry och William kommer att synas offentligt för första gången sedan mars förra året. Relationen beskrivs vara kylig efter att prins Harry och Meghan Markle i en intervju med Oprah Winfrey för några veckor sedan gjorde flera bombastiska uttalanden om kungahuset. Intervjun sändes medan prins Philip låg på sjukhus.

Hans kungliga höghet prins Philip, hertig av Edinburgh, dog förra fredagen, 99 år gammal.

Hyllas av svenska kungahuset

Även det svenska kungahuset hyllar och hedrar prins Philip på dagen för begravningen. Kungafamiljen har skickat blomsterkransar till gudstjänsten i Windsor, skriver hovet på Instagram.

Dessutom kommer Riddarholmskyrkans stora klocka i Stockholm att slå mellan klockan 12 och 13 på lördagen för att hedra hertigen, som var riddare av kungliga Serafimerorden.

På Instagram har kungahuset publicerat foton från hertigens besök i Sverige.

Sänds på Aftonbladet

Begravningen tv-sänds och du kan följa den här på Aftonbladet från och med klockan 15. Då blir det uppsnack med hovexpert Jenny Alexandersson och reporter Petter Larsson, på plats i Windsor.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

PODD Prins Philips begravning och sista tid i livet

Prins Philips sista tid i livet var väldigt speciell. Vi berättar om prinsens val och hur hans egna önskningar även kommer att prägla begravningen. Vi diskuterar innersta familjens uttalanden och kommenterar även det faktum att Meghan inte kommer till begravningen. Vi berättar också om spionchefen som har en nyckelroll dessa dagar och hur prins Philips tuffa barndom påverkade honom som vuxen.

Med: Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Hitta din signaturdoft! Just nu upp till 25% rabatt på parfymer hos Nordic Feel.

Extern länk från Nordic Feel

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så styrde prinsen över sin egen begravning

ÄMNEN I ARTIKELN

Prins Philip