Nu bryter kungahuset sin isolering

Det är konstiga tider även för de kungliga familjerna. Isolering, munskydd och inställda statsbesök har blivit vardag.

Nu bryter den svenska kungafamiljen trenden och ger sig ut till Sveriges alla län, men det blir under stort hemlighetsmakeri för att undvika folksamlingar.

Nobelfesten är inställd i Sverige och för kungligheterna i de europeiska kungahusen ser hösten inte heller ut som vanligt.

Prinsessan Leonore, 12, i det spanska kungahuset är isolerad sedan en av hennes klasskamrater har testat positivt för viruset. Häromdagen representerade hennes mamma, drottning Letizia i munskydd, något som flera kungligheter har burit under pandemin.

Spanien har drabbats hårt av corona och den kungliga familjen har även tvingats att hantera skandalen med exkungen Juan Carlos som har flytt landet efter en korruptionsskandal.

Hjälpte till i omsorgen

I Sverige levde kungaparet isolerat på Stenhammars slott under våren. Prinsessan Birgitta bodde länge tillsammans med kungaparet, men är nu tillbaka på Mallorca.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har gjort enstaka framträdanden, men Victorias vanliga födelsedagsfirande på Öland ställdes in.

Prinsessan Madeleine har tillsammans med sin familj inte kunnat lämna det hårt drabbade Florida. Prinsessan Sofia har väckt uppmärksamhet genom att utbilda sig via Sophiahemmet och där hjälpa till med bland annat omsorgen av -patienter och städning. ”Att i denna svåra tid få möjlighet att hjälpa till är oerhört givande. Tack!”, har hon själv skrivit på Instagram.

Prinsessan Sofia gick en sjukvårdsutbildning på Sophiahemmet.
Prinsessan Sofia gick en sjukvårdsutbildning på Sophiahemmet.

Delar upp besöken

Till skillnad från många andra länder är smittan i Sverige nu under kontroll och det svenska kungahuset kan agera lite annorlunda än sina europeiska motsvarigheter.

Nu vill kungen visa sin solidaritet med alla som på olika sätt har drabbats av pandemi och hela den kungliga familjen kommer att ge sig ut i landet för att få koll på läget.

– Kungen tycker att det är viktigt att träffa alla 21 län inom en snar framtid, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Det är kungaparet, kronprins-paret och prinsparet som kommer att fördela besöken mellan sig, och de kommer att pågå även under våren. Än så länge är inga datum är spikade.

– Programmet tas fram utifrån de behov och de utmaningar som respektive län har, säger Margareta Thorgren.

”Har varit påfrestande”

Näringsliv, kultur, vård och omsorg är delar som kommer att beröras och Folkhälsomyndighetens restriktioner kommer att följas.

– Utmaningen blir ju att även i vanliga fall blir det stora folksamlingar när den kungliga -familjen besöker olika platser. Vi brukar vara transparenta och öppna, men det kommer vi inte att kunna vara den här gången.

Är det inte också en hälsorisk för kungen och drottningen som är över 70 år?

– En pandemi är alltid det, men om man håller sig till restriktionerna så ser vi att det är möjligt att genomföra.

Hur har kungafamiljen upplevt pandemin?

– Den har varit påfrestande för alla, det gäller att hitta en ny slags vardag och det är en omställning som är rätt så lika för alla, säger Margareta Thorgren.

Det svenska kungahuset har aldrig burit munskydd, helt enligt de svenska rekommendationerna. Men belgiska drottningen Mathilde bar ett häromdagen när hon besökte ett center i Ghent. Hon matchade sin grönmönstrade blus med ett munskydd i samma tyg.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia ger sig ut för att besöka Sveriges alla län.
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia ger sig ut för att besöka Sveriges alla län.

Stillsamt kungabröllop

Även de engelska kunglig-heterna använder munskydd, prins William och Kate Middleton dök upp på ett bageri i Brick Lane i veckan och var fullt utrustade med skydd i ansiktet.

Prins Charles har redan haft covid-19, men hans mamma, drottning Elizabeth, 94, har gjort några få framträdanden bara. Bland annat när hennes barnbarn, prinsessan Beatrice gifte sig i hemlighet i juli. Ett stort kungligt bröllop gick uppenbart inte att genomföra, så det blev en stillsam tillställning med bara familjen närvarande och Beatrice bar en omsydd klänning som hennes farmor hade på 60-talet.

Den här veckan åker drottningen tillsammans med sin man, prins Philip, 99, inte heller till Buckingham Palace i centrala London som brukligt är. I stället väljer man att bosätta sig en tid på weekendslottet Sandringham i Norfolk innan man återigen beger sig till Windsor castle där hela våren tillbringades i karantän.

Nu meddelar också det brittiska hovet att Buckingham Palace bara kommer att användas sparsamt under hösten. Under de 68 år som Elizabeth har varit drottning har hon aldrig varit borta från det offentliga livet så här länge.

Drottning Elizabeth befann sig i karantän under våren. Buckingham Palace kommer användas mer sparsamt under hösten, meddelar brittiska hovet.
Drottning Elizabeth befann sig i karantän under våren. Buckingham Palace kommer användas mer sparsamt under hösten, meddelar brittiska hovet.

Inställd 80-årsfest

Även drottning Margrethe i Danmark som vanligtvis är en social person har tvingats att isolera sig. Hennes 80-årsfest ställdes in och hon har haft få engagemang under våren och har inte heller kunnat åka till sommarslottet i Frankrike.

Kronprinsparet Frederik och Mary har fler engagemang men statsbesöket till Nederländerna i november har ställts in och när smittan i Danmark nu ökar igen kommer det bli svårt att bedriva ett normalt kungligt schema.

I Norge genomför just nu kronprins Haakon en resa längs Norges kust där han besöker olika platser. Mette-Marit, som lider av den allvarliga sjukdomen lungfibros, stannar hemma och har bara synts vid ett fåtal tillfällen. Kung Harald och drottning Sonja satt länge i karantän, kungen hade dålig hälsa redan innan pandemin bröt ut.

Prinsen sjuk i covid-19

Kung Willem-Alexander i Nederländerna fick rubriker i somras när han tillsammans med drottning Maxima bar sitt munskydd i handen när han träffade människor på en restaurang i Grekland. Paret bad senare om ursäkt på Twitter och menade att social distansering är viktigt även på semestern.

Prins Joachim i Belgien gick på ett party i Spanien i maj, trots att det rådde hårda restriktioner. Han blev också sjuk i covid-19.

Även furst Albert i Monaco har haft sjukdomen.

Så har andra europeiska kungafamiljer gjort

Spanien

Det spanska kungahuset har representerat i munskydd. Prinsessan Lenore, 12, är nu isolerad efter att en av hennes klasskamrater har testat positivt för corona.

Norge

Kungaparet har isolerat sig under Norges hårda karantän och kronprins Haakon och Mette-Marit har jobbat hemifrån. Kronprins Haakon genomför just nu en resa utmed Norges kust där han går i land på utvalda ställen.

Danmark

Drottning Margrethes 80-årsfirande fick ställas in och kronprinsparet kallades hem från en vistelse i Schweiz. Margrethe har varit isolerad och kronprinsparet representerar men i mindre skala. Prins Joachim drabbades under sommaren av en blodpropp i hjärnan.

Storbritannien

Drottningen med sin 99-årige man har levt isolerade på Windsor castle. Frågan är om drottningen någonsin kommer tillbaka till det offentliga liv hon tidigare levde. Hennes son prins Charles, har haft covid-19.

Nederländerna

När kung Willem-Alexander höll tal vid senatens öppnande häromdagen var många punkter inställda och kungligheterna åkte inte i sin vanliga glasvagn. Det var första gången som paret representerade på mycket länge.

Belgien

Kung Philippe och drottning Mathilde har hela tiden burit munskydd. Eftersom Belgiens kung och drottning inte tillhör riskgrupper har de synts oftare än kungar och drottningar i de nordiska länderna.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

PODD Kungligheternas dolda förmögenheter

Nu är det avslöjat att drottning Elizabeths privata förmögenhet är mycket större än man trott. Men hur står det till med finanserna hos det svenska kungahuset och vilka kungliga familjer är rikast i världen?. Allt det pratar vi om i veckans avsnitt. Dessutom diskuterar vi bilden på prins Harry som avslöjar allt.

Med: Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE