Danmarks prins Joachim akutopererad

Fick en blodpropp i hjärnan

Prins Joachim, 51, fördes i ilfart till sjukhus i går kväll och opererades akut.

Läkarna avlägsnade en blodpropp i hjärnan.

Beskedet blev en chock för danska folket – och nu strömmar kärlekshälsningar in till prinsen.

Danmarks prins Joachim opererades akut på sjukhus.
Danmarks prins Joachim opererades akut på sjukhus.

För bara några dagar sedan, den 22 juli, firade prins Joachim sonen Felix 18-årsdag på slottet Cayx i södra Frankrike, enligt danska medier. Med på festen var också prinsessan Marie, och Felix mamma, grevinnan Alexandra, och flera nära vänner.

Sent på fredagskvällen fördes prins Joachim akut till universitetssjukhuset i Toulouse, Hopital Pierre Paul Riqueet, och opererades direkt för att avlägsna blodproppen i hans hjärna.

Enligt danska kungahusets hemsida gick operationen bra och tillståndet är nu stabilt.

Prinsessan Marie vid hans sida

Drottning Margrethe ber nu om att familjen ska få lugn och ro under prinsens återhämtande.

Vid Joachims sida på sjukhuset finns prinsessan Marie.

Ingen i den danska kungafamiljen har tidigare drabbats av blodpropp, skriver danska tidningen Ekstrabladet. Därför kommer beskedet om den akuta operationen som en chock.

– Jag tror det kommer som en chock, inte bara för familjen utan för hela Danmark. Han är ju vältränad, smal och fit for fight. Det här kommer som en blixt från klar himmel, säger danske kungaexperten Søren Jakobsen till Ekstrabladet.

Kärlekshälsningar

Nu strömmar kärlekshälsningar in från danska folket till prinsen med hopp om snabb bättring.

Den danska prinsfamiljen bor sedan en tid tillbaka i Frankrike. Här går prins Joachim en militärutbildning vid École Militaire i Paris, som förste dansk någonsin. Utbildningen är den högst rankade ledarutbildningen i den franska militären. Den tionde juni blev prinsen utsedd till ny försvarsattaché i Paris, med start 1 september.

– Nu hade han äntligen funnit sin plats och han skulle precis starta sitt nya liv. Och jag hoppas att han är i stånd att tillträda sin tjänst. Det dröjer ju innan dess. Jag hoppas på det bästa och jag hoppas att han blev opererad i tid, säger Søren Jakobsen.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

PODD Solliden – ett slott byggt på en kärlekshistoria

I veckans avsnitt av Kungligt sommarspecial pratar vi om kungafamiljens sommarresidens Solliden. Den spännande historien om slottet, drottning Victoria, kungafamiljens koppling till platsen och varför det blivit deras älskade sommaroas.

Med: Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE