Exkung Juan Carlos i fejd med sin älskarinna

Av: 

Jenny Alexandersson

Juan Carlos I

Kung Juan Carlos överöste sin älskarinna Corinna zu Sayn-Wittgenstein med pengar, juveler och konst.

När relationen tog slut krävde han att få tillbaka allt.

Nu stämmer Corinna exkungen för trakasserier och hot.

Spaniens exkung Juan Carlos anklagas för att ha spionerat på och trakasserat Corinna zu Sayn-Wittgenstein. Och nu har domstolen avgjort att kungen inte kan förlita sig på sin tidigare åtalsimmunitet som regent. Rättsprocessen kommer att fortsätta.

Corinna och Juan Carlos hade ett förhållande mellan 2004 och 2009. Enligt Corinna hade han nyligen avslutat en tjugo år lång relation med en annan älskarinna när de två träffades. Äktenskapet med drottning Sofia var helt enkelt ett kärlekslöst arrangemangsäktenskap.

Juan Carlos gåvor till älskarinnan var ofta av det extravaganta slaget – och den största gåvan var chockerande stor.

2008 gav den saudiske kungen Juan Carlos omkring en miljard svenska kronor. Det var en ”gåva” i samband med att flera spanska företag vunnit upphandlingen om höghastighetsjärnvägen mellan Mecka och Medina i Saudiarabien.

Corinna zu Sayn-Wittgenstein anklagar exkung Juan Carlos för att ha trakasserat och förföljt henne.

”Han fick ett raseriutbrott”

En stor del av de pengarna, runt 600 miljoner kronor, slussades vidare till Corinna. Domstolar i Schweiz och Spanien ansåg att det handlade om penningtvätt, men schweiziska åklagare la ner korruptionsfallet i december förra året. I våras meddelade den spanska domstolen att man inte går vidare med rättsprocessen mot exkungen.

Juan Carlos abdikerade 2014 och lämnade över tronen till sin son Felipe efter att en lång rad med skandaler fläckat ner hans rykte. Många tror att miljongåvan till Corinna handlade om att kungen ville säkra en stor del av sin förmögenhet inför framtiden.

I en intervju med BBC för två år sedan berättade Corinna zu Sayn-Wittgenstein att kungen ville återuppta kärleksrelationen med henne efter abdikationen.

– 2014 gjorde han desperata försökt att få tillbaka mig. Till slut insåg han att jag inte skulle komma tillbaka och han blev helt galen. Han bad mig ge tillbaka allt till honom. Jag tror det bara var ett raseriutbrott, säger Corinna till BBC.

Corinna zu Sayn-Wittgenstein på väg till domstolen i London i mars 2022.
Juan Carlos abdikerade 2014 och lämnade över spanska tronen till sin son Felipe.

Blev dödshotad i sitt hem

När Corinna nobbade exkungen började hon känna sig förföljd. Hon menar att det var spanska underrättelsetjänsten som bevakade henne och som genomsökt hennes lägenhet i Monaco. Under en jobbresa till Brasilien fick Corinna ett anonymt dödshot som sa att det finns många tunnlar mellan Monaco och Nice. Enligt Corinna var det en referens till bilkraschen med prinsessan Diana 1997.

I Corinnas schweiziska lägenhet hade någon placerat en bok i hennes vardagsrum som handlade om Dianas död. Även det var ett förtäckt hot enligt Corinna.

Hon påstår även i intervjun med BBC att hon fick besök av chefen över Spaniens underrättelsetjänst. Han skulle ha varit utsänd av Juan Carlos och hon varnades för att tala med medierna. Om hon ändå gjorde det så kunde man inte garantera hennes eller hennes barns fysiska hälsa och säkerhet.

Hon upptäckte också att någon borrat ett hål i hennes sovrumsfönster och att någon skjutit mot hennes övervakningskameror. Båda incidenterna anmäldes till polisen enligt The Guardian.

Spanska säkerhetstjänsten har inte kommenterat uppgifterna i BBC:s intervju.

Juan Carlos son fick ta över efter sin far när han abdikerade. Kung Felipe och drottning Letizia besökte svenska kungaparet på ett statsbesök i november 2021.

Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

ANNONS

Återfukta håret efter sommaren! Just nu 25% rabatt på populära produkter från K18.

Extern länk från MEDS

Gå till Kampanjen

Publisert:

LÄS VIDARE

Ex-kungen av Spanien vill lämna livet i exil

ÄMNEN I ARTIKELN

Juan Carlos I

Spanska kungahuset