Prins Carl Philip krossar myter om dyslexi

Prins Carl Philip fick sin dyslexidiagnos när han var 14 år.
Men det var först för fem år sedan som han vågade prata högt om sina svårigheter.
Nu ger prinsparet ut en bok som ska krossa fördomar om läs- och skrivsvårigheter.
– Dyslektiker är inte dumma och lata, säger prinsen.

Berättar om sina svårigheter i boken ”Älskade dyslexi”

Dyslexi har funnits inom kungafamiljen i flera generationer. Kungen, kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip har alla tampats med svårigheter att läsa och skriva.

För prinsen var det tufft att inte kunna följa med i klasskompisarnas lästakt. Att läsa högt för de andra var en mardröm och prinsen koncentrerade sig mer på att det snart var hans tur att läsa än att försöka hänga med i boken.

– Den största pressen kommer inifrån, berättar prins Carl Philip i ett digitalt pressmöte i samband med boklanseringen.

Han berättar att han fick en låg självkänsla eftersom han kände att han inte räckte till.

Linda Pira har läst in ljudboken Älskade dyslexi som prins Carl Philip och prinsessan Sofia ger ut tillsammans med Storytel.
Linda Pira har läst in ljudboken Älskade dyslexi som prins Carl Philip och prinsessan Sofia ger ut tillsammans med Storytel.

Löser problem på annat sätt

Å andra sidan upptäckte han fördelar med sin diagnos.

– Jag såg att jag kunde lösa problem på ett annorlunda sätt än mina klasskompisar, säger Carl Philip och berättar om förmågan att se problem ur ett större perspektiv och ha en bättre överblick över komplexa situationer.

Det var drottning Silvia som upptäckte att barnen hade läs- och skrivsvårigheter. Och under skoltiden fick både prins Carl Philip och kronprinsessan Victoria hjälp i form av extralektioner.

– Skolan var tuffast och jobbigast. Det är mycket information som ska bearbetas på kort tid, säger prinsen.

Att vara en offentlig person har satt extra press på Carl Philip.

– Som för alla som växer upp med dyslexi har det varit jobbigt. Det yttrar sig på olika sätt. För mig har det varit extra jobbigt att hålla tal och även högläsning i skolan. Det är olika för olika personer, säger Carl Philip.

När prinsen gifte sig med prinsessan Sofia 2015 bestämde paret att de genom Prinsparets stiftelse skulle koncentrera sitt arbete på två områden – näthat och dyslexi.

Prins Carl Philips svårigheter yttrar sig när han läser och skriver, men även när han håller tal. Prinsparets bok Älskade dyslexi krossar fördomar om dyslexi.
Prins Carl Philips svårigheter yttrar sig när han läser och skriver, men även när han håller tal. Prinsparets bok Älskade dyslexi krossar fördomar om dyslexi.

Har inte vågat tidigare

Det var först då i vuxen ålder som Carl Philip kände att han ville prata öppet om sina problem.

Ljudboken ”Älskade dyslexi” låter forskare, experter och dyslektiker komma till tals. Tanken är att boken som prinsparet ger ut i samarbete med Storytel ska slå hål på myter och stötta barn och unga med dyslexi. Inläsare av boken är artisten Linda Pira.

Till den som har dyslexi vill prinsen skicka en särskild hälsning.

– Många med dyslexi, inklusive jag själv, vet om utmaningarna som dyslexin för med sig. Därför är det viktigt att påminna om alla styrkor som dyslexin bidrar med. Till alla som har dyslexi vill jag säga att jag vet hur det känns. Vi är jättemånga som har dyslexi och du är inte ensam, säger Prins Carl Philip. 

Så upptäcker du dyslexi:

  1. Bokstäverna kan "hoppa omkring" och du har svårare än andra med både läsning och skrivande.
  2. Du är bättre än andra på att se mönster och förstå komplexa sammanhang.
  3. Du har en stark kreativ sida.

Källa: ”Älskade dyslexi”.
Boken släpps den 22 september på Storytel.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

PODD Trumps attack på Meghan i Vita huset

Donald Trump dissar Meghan på en presskonferens i Vita huset efter parets senaste kampanj. Rättegången mot brittiska tidningar verkar aldrig få ett slut och Meghan gör något oväntat drastiskt. Vi pratar även om drottning Silvia som debuterar i en podcast och får en fråga hon vägrar svara på. Dessutom får norska kungahuset återigen kritik för hur de hanterar corona.
Med: Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE