Kungen får barnbarn - tronföljden tryggad

Nu kan kungen njuta av mer tid med barn och barnbarn

För bara en månad sedan föddes prins Julian, kungens åttonde och minsta barnbarn.

På ålderns höst kan Carl XVI Gustaf njuta av att vara både morfar och farfar – och glädjas åt att tronföljden är tryggad i generationer framåt.

Den lille guldlockige prinsen, ”Tjabo”, gjorde det:

Blev kung över Sverige, gifte sig och födde både en prins och prinsessor – och har snart suttit 50 år på tronen.

I över ett år har kungen och drottningen skött det mesta av sina plikter och uppdrag på distans från Drottningholms slott.

I fyra månader under sommaren satt de också isolerade på Stenhammars slott utanför Flen, där hade de några veckor också sällskap av kungens syster, prinsessan Birgitta.

Förutom hunden Brandie, en bayersk viltspårhund, som kungaparet har gått långa, dagliga promenader med.

En ensam och annorlunda tid, som för så många andra av oss.

– Vi hade en vänlig granne som handlade åt oss, men annars var det bara vi två. Jag har aldrig känt mig så mycket 70-plus som nu, får jag säga, sa drottning Silvia i höstas.

Hela kungafamiljen är samlad till fotografering vid Solliden slott 2016.
Hela kungafamiljen är samlad till fotografering vid Solliden slott 2016.

Ett annat Sverige

Isoleringen har också inneburit att de har fått mer tid att umgås bara med varandra, kung Carl XVI Gustaf och hans Silvia.

Den 19 juni i år firar de 45-årig bröllopsdag – om bara fem år är det guldbröllop.

Kanske får vi se Abborna återförenas då?

Det vore något.

Men innan dess lär det bli ett ståtligt firande 2023 – drottning Silvia fyller 80 år och den 19 september det året firar kungen 50 år på tronen, ett halvt sekel.

I ett Sverige, helt annorlunda än det land han föddes i, den 30 april 1946.

Ett Sverige, med kvinnlig tronföljd, datorer och elbilar.

Ett Sverige med Greta och miljökris – och ett Sverige, där gängkriminalitet, våld och mord har blivit vardag och där även terrorismen orsakat död och lidande.

Kungahuset har dock bestått men – precis som kungen en gång lovat – i mångt och mycket moderniserats.

För Sverige – i tiden, precis som hans valspråk lyder.

Morfar fick en kram

Lille prins Julian, kungens senaste barnbarn, fick visserligen både prins- och hertigtitel och en plats i tronföljden, som nummer sju, men han är det första barnet i kungafamiljen som inte föds in i det kungliga huset och därmed historisk.

Han förväntas inte representera kungahuset eller ha några officiella uppdrag, han kan ta anställning och leva som vilken privatperson som helst, precis som sina storebröder, prins Alexander, 5, och prins Gabriel, 3, liksom sina kusiner, prinsessan Madeleines barn: prinsessan Leonore, 7, prins Nicolas, 5, och prinsessan Adrienne, 3.

De är inga kungliga högheter längre, men lika älskade av sin farfar och farmor och morfar och mormor ändå.

Det är inte så ofta vi ser bilder på kungen och hans barnbarn, annat än vid högtidliga tillfällen, men på de bilder som finns ser han både glad och kärleksfull ut när han ser på dem.

Som när morfar kungen ömt smekte den vilt skrikande lille prins Nicolas på huvudet efter att ha gett honom serafimerorden under dopet i Drottningholms slottskyrka i oktober 2015.

Eller som när prinsessan Estelle bara inte kunde hålla sig utan var tvungen att slänga sig runt halsen på morfar och ge honom en födelsedagskram på balkongen på hans födelsedag för fyra år sedan.

I februari i år åkte kungen och drottningen skidor med prinsessan Estelle, 9, och lillebror Oscar, 5, och deras föräldrar, kronprinsessan Victoria och prins Daniel, i Drottningholms slottspark.

Kungen håller ett extra vakande öga på prinsessan Estelle som en dag ska bli Sveriges drottning. Han är mån om att hon ska känna sig trygg i sin kungliga roll och vara väl förberedd.
Kungen håller ett extra vakande öga på prinsessan Estelle som en dag ska bli Sveriges drottning. Han är mån om att hon ska känna sig trygg i sin kungliga roll och vara väl förberedd.

Träffas via datorn

Kungen och drottning Silvia träffar sina barnbarn så ofta det går – men på grund av pandemin har de det senaste året fått umgås mest via datorn. Det gäller speciellt prinsessan Madeleines barn, Leonore, 7, Nicolas, 5, och Adrienne, 3, som ju bor i Florida.

Dem har kungaparet inte träffat på över ett år.

Av naturliga skäl är det prinsessan Estelle som kungen träffar mest – eftersom hon ofta är med mamma kronprinsessan och morfar kungen i olika sammanhang.

En dag är det hon som ska bli drottning av Sverige.

Men än så länge får hon titta på mamma och morfar – och lära.

Precis som han en gång gjorde, när han fick lära av sin farfar och farbror, prins Bertil.

”Det var en gång en pojke som kallade ’hertigen’ …”

Det känns väldigt länge sedan nu.

De gamla är sedan länge borta.

Lillprinsen, han som kallades ”hertigen” av sin pappa, pojken som blev vargungen ”Mowgli” och ”Tjabo” med hela svenska folket, fyller 75 år – och hans drottning blir 78 år i jul.

Vart tog åren vägen?

Det undrar nog kungen också i dag.

Grattis, ”Tjabo”!


Läs alla delar av Kerstin Nilssons dokument om kungens liv


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Vill du fortsätta lyssna på vad som händer bakom de kungliga kulisserna? Klicka dig vidare för ett fantastiskt erbjudande!

Publisert:

LÄS VIDARE