Kungen: Nu måste vi alla ta ansvar

Coronaviruset fick kungen att kalla till en extra informationskonselj med regeringen på Slottet.

– Nu behöver vi alla i Sverige, du och jag, för att hjälpas åt, sa kungen i sitt första tal till svenska folket.

I sitt tal under den extra informationskonseljen hyllade kungen såväl regeringen, myndigheterna som näringslivet – och svenska folket.

– Miljontals svenskar tar stort eget ansvar och avstår avstår från aktiviteter och samvaro som man kanske har sett fram emot, säger Carl XVI Gustaf.

För att minimera smittrisken var konseljen betydligt mindre än vanligt.

Efter ett kort tal av statsminister Stefan Löfven tog kungen till orda, i sitt första tal till svenska folket efter att Sverige, Europa och världen drabbats av coronaviruset.

– Coronaviruset har satt vårt land i en ansträngd situation. Många är oroliga för sin hälsa, för sina anhöriga, för sin försörjning. Vi är i ett läge som kräver ansvarstagande för sig själv och andra, sa kungen.

Kung Carl XVI Gustaf kallade till en extra informationskonselj med regeringen på Slottet.
Kung Carl XVI Gustaf kallade till en extra informationskonselj med regeringen på Slottet.

Lyfte även möjligheterna

Men han lyfte också fram möjligheterna – och hoppet, trots den stora oron och den ibland förlamande rädslan som många känner just nu, inte bara för att själva drabbas, utan för hela samhällets kollaps, det samhälle vi byggt upp tillsammans och som i många och mycket är vår trygghet.

– Svåra situationer som den vi nu är i erbjuder också en möjlighet. Möjlighet att ta fram det bästa hos oss, som oss själva, som land och som medmänniskor. Stundens allvar ska inte förringas, men det finns också goda skäl att känna hopp och tillförsikt, sa kungen.

– Den senaste tiden har både det offentliga som det civila Sverige stigit fram. Regeringen har vidtagit ett antal åtgärder, riksdagen bereder ett antal nya lagar, anställda och frivilliga arbetar målmedvetet för att begränsa virusets spridning, för att få ut konkret information och för att hjälpa dem som drabbas.

– Även i näringslivet tas goda initiativ för att stötta och bidra. Dessa olika insatser förtjänar vår uppskattning och respekt.

Betonade ansvaret

Att allas våra liv och vår tillvaro nu – tillfälligt, förmodligen för ett antal månader framöver – har vänts upp och ned, är kungen, liksom vi alla, väl medveten om.

– Man lägger om sin vardag och sina planer och det gör man inte bara för sin egen skull utan av omsorg om sina medmänniskor, för att inte sprida smittan vidare.

Han betonade också det ansvar som nu ligger på hela svenska folket.

– Vi har alla ett eget ansvar att undvika att medverka till smittspridningen eller att själv bli smittad. Vi behöver lyssna till de råd som våra sakkunniga myndigheter ger.

Kungen – som själv fyller 74 är på valborgsmässoafton, och därmed tillhör riskgruppen – underströk vikten av att undvika möten, något som speciellt gäller äldre och de som av andra skäl är särskilt utsatta och löper risk att bli svårt sjuka.

Själv försöker han och resten av kungafamiljen leva efter de råden.

– Jag och drottningen och vår min familj försöker i så stor utsträckning som möjligt leva efter just de här råden.

Exempelvis var kronprinsessan Victoria, som vanligtvis vid pappa kungen sida på konseljerna, inte där i dag.

– Hon kommer att få information av mig senare, sa kungen.

Hans budskap var att vi nu alla måste fortsätta hjälpas åt - allt vi kan.

För vår egen, för allas skull – och för Sveriges skull.

– Det är i vår förmåga att ta ansvar gemensamt som vår styrka visas. Varje gång detta sker, varje gång vi väljer att visa hänsyn och empati så bidrar vi till att upprätthålla det bästa med Sverige, för Sveriges väl.

PODD Corona – det kan vi lära från tidigare pandemier

I dagens avsnitt av Aftonbladet Daily blickar vi bakåt mot tidigare pandemier och frågar oss om de kan lära oss något om hur vi ska hantera coronaviruset. Gäst är Fredrik Elg.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE