Prins Harry får rätt mot brittisk tabloid

Tidningen Mail on Sunday har stämts av prins Harry efter att ha publicerat en artikel om hans konflikt med de brittiska myndigheterna.

Enligt prins Harry har tidningen anklagat honom för att ljuga för allmänheten.

Nu ger en brittisk domare honom rätt – till viss del.

Prins Harry har fått rätt gentemot tidningskoncernen Associated Newspapers Ltd i första delen av ett förtalsmål som inletts efter att tidningen Mail on Sunday publicerat en artikel om prinsens konflikt med det brittiska inrikesministeriet.

Mail on Sunday hävdar att prins Harry har försökt mörka för allmänheten att han vill att inrikesministeriet ska betala för livsvaktbeskydd av honom och hans familj i samband med att de besöker Storbritannien.

Prins Harry, som förlorade sin rätt till sådant beskydd när han avsade sig kungahusets apanage, menar i sin tur att konflikten handlar om att han själv vill betala för livvakter – men att han inte tillåts detta.

Påstår att prinsen ljuger

Hans stämningsansökan handlar både om att han menar att tidningen påstått att han ljuger om detta och att den anklagar honom för att ha försökt mörka diskussionerna med inrikesministeriet för allmänheten.

När den första prövningen av stämningen avgjordes under fredagen stod det klart att högsta domstolen gick på prins Harrys linje, uppger The Guardian. Åtminstone till viss del.

I ett skriftligt utlåtande slår justitierådet Matthew Nicklin fast att artikeln anklagar prins Harry för att medvetet ha slirat med faktauppgifter för att på så vis vilseleda allmänheten. Därför kan också delar av artikeln betraktas som ärekränkande.

Inte detsamma som att ljuga

Däremot avvisar justitierådet prins Harrys påstående att Mail on Sunday anklagat honom för att ljuga. Detta eftersom tidningen skrivit att hans PR-maskineri har ”förvrängt” sanningen för att få honom att framstå i god dager, vilket justitierådet menar inte är detsamma som att ljuga.

Nästa steg i förtalsförfarandet är att tidningskoncernen ska lämna in ett skriftligt försvar till rätten.

Prins Harry befinner sig vid sidan av detta i tvist med tidningskoncernen som äger bland annat The Sun och The Mirror. Detta gäller påstådd telefonhackning och olaglig informationshantering.

Publisert:

LÄS VIDARE