Margrethe och Henrik - en kärlekssaga

Två färgstarka personligheter i danska kungahuset

Drottning Margrethe, som nyligen fyllde 80, träffade sin livs kärlek i ett pulserande London 1965.
Men relationen med prins Henrik var inte bara en dans på rosor.
– Slottet i Frankrike blev deras tillflyktsort, säger hovexperten Sara Ericsson.

Det var inte vem som helst som kunde matcha den karismatiska blivande drottningen när hon var ung på 50-talet. Hennes framtid var utstakad och att för alltid stå två steg bakom sin hustru passade inte alla.

Det kom att bli en frispråkig fransk greve som fångade Margrethes hjärta. Henri de Laborde de Monpezat, en gentleman och playboy i en och samma kostym.

De träffades på en middag i London 1965. Det var mitt i ”swinging London” då kultur, konst och musik blomstrade i den pulserande staden.

Henrik jobbade som diplomat i London och han kunde inte ta ögonen från Margrethe.

– Hon var rapp i mun. Hon var kulturellt intresserad. Hon var seriös och hon visade stor klokskap, kombinerat med ärlighet. Jag kände mig omedelbart dragen till henne, har han berättat om det första mötet i en biografi.

Drottning Margrethe och prins Henrik gifte sig den 10 juni 1967 i Holmens kyrka i Köpenhamn. Då var det det största bröllopet i modern tid i Danmark.
Drottning Margrethe och prins Henrik gifte sig den 10 juni 1967 i Holmens kyrka i Köpenhamn. Då var det det största bröllopet i modern tid i Danmark.

”Såg vanvettigt bra ut”

Men det kom att dröja ett helt år innan det blev seriöst mellan dem. De träffades igen på en gemensam väns bröllop i Skottland. Där och då bestämde sig prins Henrik att det var Danmarks kronprinsessa han ville ha och ingen annan. Han bjöd henne på middag där det såklart serverades mängder med franska delikatesser.

Margrethe insåg att hon var enormt förälskad i prinsen.

– Han såg vanvettigt bra ut, och var vanvettigt snäll. Men han tog mig ändå på allvar, har hon berättat.

Men det fanns en sak som komplicerade förhållandet - Margrethe var trots allt Danmarks blivande drottning. Vem hon var tillsammans med var en stor sak.

Den franske greven hade en mer konservativ bakgrund än Margrethe. Skulle han acceptera att stå i skuggan av sin fru?

Midsommarafton 1966 var de båda gäster på Rosenfelts slott i Danmark. I skymningen tog han med Margrethe på en promenad i parken och frågade om hon ville gifta sig med honom.

Margrethe svarade ja.

Margrethe och Henrik träffades på en middag i London 1965. Men det var först ett år senare som relationen blev seriös. Bilden är tagen vid bröllopet mellan Bertil Bernadotte och Rosemarie Hearing, dotter till likörkungen Peter Hearing, i Holmens kyrka Köpenhamn 28:e september 1966.
Margrethe och Henrik träffades på en middag i London 1965. Men det var först ett år senare som relationen blev seriös. Bilden är tagen vid bröllopet mellan Bertil Bernadotte och Rosemarie Hearing, dotter till likörkungen Peter Hearing, i Holmens kyrka Köpenhamn 28:e september 1966.

Missnöjd med titeln

Den 10 juni 1967 gifte sig kronprinsessan Margrethe med greven av Monpezat i Holmens kyrka i Köpenhamn. Det var ett av Danmarks största kungliga bröllop någonsin och danskarna gick man ur huse för att hylla det kungliga paret.

I samband med bröllopet fick Henrik titeln prins. En titel han senare kom att bli oerhört missnöjd med. När Margrethe blev drottning borde han själv få titeln kung ansåg Henrik.

Denna ”oförrätt” kom att plåga och förfölja honom resten av livet. När drottningen var tvungen att ställa in sin medverkan på nyårsfesten 2002 fick kronprins Frederik träda in i hennes ställe som värd. Det fick Henrik att rasa.

– Jag har accepterat att vara nummer två i hela mitt liv. Jag klagar inte. Men här säger jag stopp. Jag vill inte vara nummer tre, sa han i en intervju med BT efteråt.

Äktenskapet var både kärleksfullt och svårt.

– Det var två väldigt färgstarka personer med starka viljor. Det gick kanske inte alltid hand i hand, säger Sara Ericsson.

Det vackra stenslottet Cayx i södra Frankrike blev räddningen för äktenskapet.
Det vackra stenslottet Cayx i södra Frankrike blev räddningen för äktenskapet.

Slottet blev räddningen

Av och till var det franska slottet Cayx en räddande oas för paret. De köpte det tillsammans 1974 och det hände att de då och då tillbringade tid var för sig i Frankrike när relationen behövde luftas. Det blev ett andra hem för familjen.

– Även om det blev kritiserat så blev det räddningen för äktenskapet, säger Sara Ericsson.

Margrethe och prinsen hade konsten och kulturen som passionerat intresse tillsammans. Hundarna och vinodlingen i Frankrike likaså, även om vinet mest var Henriks favoritsysselsättning.

1968 föddes sonen Frederik och drygt ett år senare kom Joachim till världen.

Med tiden kom prins Henriks missnöje med sin roll att ta sig allt starkare uttryck. Medierna hade svårt att hänga med i svängarna.

På drottningens födelsedag 2015 syntes prins Henrik inte till. Han påstods vara sjuk, men bara två dagar senare syntes han glassa runt med goda vänner i Venedig. Medierna rapporterade om en spricka i äktenskapet.

När drottningen höll sitt nyårstal 2015 avslöjade hon att prins Henrik bestämt sig för att gå i pension. Han skulle tillbringa mer tid på slottet Cayx och lämna de officiella plikterna.

– Där och då spädde det på ilskan mot prins Henrik. Han verkade inte vilja ta sin plikt på allvar. Det var unikt att drottningen offentliggjorde en sådan sak i sitt nyårstal, det var nog många som satte nyårsbubblet i halsen när de hörde det, säger Sara Ericsson och lägger till att ingen då hade en aning om att det egentligen låg något annat bakom drottningens beslut.

Chockerande besked

Två år senare kom prins Henrik med ett chockerande besked. Prinsen meddelade att han vägrade begravas vid sidan av hustrun i den sarkofag som skapats av bildhuggaren Bjørn Nørgaard och som ska stå i Roskilde domkyrka.

– Det är hon som gör mig till en narr, hon har inte gett mig någon respekt. Jag har inte gift mig med drottningen för att bli begravd i Roskilde, sa prinsen till danska Se og Hør.

– Om hon vill att jag ska begravas med henne får hon göra mig till kungagemål.

Drottning Margrethe och prins Henrik på Victorias och Daniels bröllop.
Drottning Margrethe och prins Henrik på Victorias och Daniels bröllop.

Danskarna var i uppror. Medierna rapporterade, men det rådde mest förvirring. Många anade att något inte stod rätt till. Drottningen visade inte med en min att något var konstigt. Hon stod stolt vid sin makes sida.

Till sist kom förklaringen. Prins Henrik hade drabbats av demens meddelade hovet.

Kritiken byttes mot sympati och värme. Man såg med nya ögon på många av prinsens kritiska uttalanden.

Den sista tiden

När prins Henrik blev sjuk efter en utlandsresa 2018 fanns drottningen konstant vid hans sida. Den 13 februari samma år somnade han in med närmaste familjen omkring sig.

Man följde prinsens sista önskan om begravning. Hälften av hans aska placerades i en urna vid Fredensborgs slott och den andra hälften spreds i havet.

En 51 år lång kärlekssaga fick sitt slut. Men minnet av den färgstarka prinsen kommer för alltid finnas kvar.

Kungliga familjen på skidsemester.
Kungliga familjen på skidsemester.

Drottning Margrethe II

  • 80-årsjubilaren var gift med prins Henrik som avled 2018. Han föddes som Henri de Laborde de Monpezat och växte upp i både Frankrike och Vietnam.
  • Hon har barnen kronprins Frederik och prins Joachim samt åtta barnbarn.
  • Margrethe är den första kvinnliga regenten i Danmark sedan drottning Margareta under Kalmarunionen 1388–1412.
  • Hon är den regent i Europa som suttit näst längst på tronen efter drottning Elizabeth.
  • Drottningen bor på Amalienborg i Köpenhamn.
  • Hon skapar kläder och scenografi och älskar att måla tavlor.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny


PODD Kärlekshistorien mellan drottning Margrethe & prins Henrik

Drottning Margrethe fyller 80 år, vem är hon egentligen och hur startade kärlekshistorien med franska diplomaten Henri Laborde de Monpezat? I veckans avsnitt gör vi en djupdykning i danska drottningens liv.

Med: Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE