Ex-kungen av Spanien vill lämna livet i exil

Juan Carlos skriver öppet brev om sin längtan till Spanien

Ex-kung Juan Carlos lämnade Spanien efter att han abdikerat 2014.

De många skandalerna och korruptionsmisstankar gjorde det omöjligt för honom att stanna.

Nu vill ex-kungen återvända till familjen och vännerna i Spanien.

I ett öppet brev som ex-kungen skrivit till sin son kung Felipe berättar han att han önskar få återvända till Spanien. Han flyttade till Abu Dhabi efter att ha abdikerat 2014, men längtan hem är stor.

“Jag föredrar just nu, av anledningar som tillhör min privata sfär och som enbart påverkar mig, att fortsätta bo permanent i Abu Dhabi, där jag lever i lugn och ro, särskilt under den här perioden av mitt liv. Men jag vill naturligtvis regelbundet besöka Spanien, ett land jag för alltid bär i mitt hjärta, för att besöka min familj och mina vänner”.

Ex-kungens önskan är kontroversiell. Han abdikerade efter att en lång rad med skandaler avslöjats. Bland annat misstänkte man att Juan Carlos tagit emot nästan 976 miljoner kronor av Saudiarabien 2008. Pengarna tros vara en muta kopplad till kontraktet som spanska företag tecknade för att bygga snabbtågslinjen mellan Mecka och Medina.

Kung Felipe och hans far ex-kung Juan Carlos.
Kung Felipe och hans far ex-kung Juan Carlos.

Pengarna gick till älskarinnan

Pengarna ska ha placerats i en stiftelse i Panama som drivs av Juan Carlos tidigare älskarinna Corinna Zu Sayn Wittgenstein.

Men nu meddelar högsta domstolen att de lägger ner förundersökningen. De kan inte utreda brott som begåtts under tiden som Juan Carlos var kung eftersom han då hade åtalsimmunitet.

Det betyder att Juan Carlos har möjlighet att återvända hem till Spanien.

I det öppna brevet skriver han att han inte planerar att återvända till det officiella livet och han vill inte heller att bo i Zarzuela-palatset.

Han skriver även att han är stolt över sin delaktighet i Spaniens demokratiseringsprocess, men att han lägger stor vikt vid den allmänna opinionen mot honom.

Kung Juan Carlos abdikerade 2014 efter att en lång rad med skandaler avslöjats. Kungen åtalades sedan för bland annat penningtvätt och korruption.
Kung Juan Carlos abdikerade 2014 efter att en lång rad med skandaler avslöjats. Kungen åtalades sedan för bland annat penningtvätt och korruption.

Från populär till avskydd

Juan Carlos var en oerhört populär kung. Han besteg tronen 1975 och tog över efter diktatorn Franco. I början av sin regenttid var han till stor hjälp när Spanien gick över till att bli en demokrati.

Men de sista åren kantades av skandaler. Bland annat åkte kungen på elefantjakt mitt under brinnande ekonomisk kris tillsammans med sin älskarinna. Och mutan från Saudiarabien fick sonen, kung Felipe, att ta avstånd från sin pappa och han kommer i framtiden att avstå faderns arv.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Publisert:

LÄS VIDARE