Costa Rica får miljöpris av prins William

Regeringen i Costa Rica och staden Milano var två av pristagarna när Storbritanniens prins William för första gången delade ut sitt miljöpris Earthshot Prize.

Vid en kändistät ceremoni i London belönades fem pristagare med en miljon pund vardera, motsvarande drygt 11,8 miljoner kronor – en högre prissumma än Nobelpriset.

Priset har fem klasser – klimat, natur, luft, hav och skräp – och kommer att delas ut årligen fram till 2030 för att bekämpa klimatförändringarna.

– Alldeles för länge har vi gjort för lite för att skydda planeten, sade prinsen.

– Under de kommande tio åren ska vi agera. Vi ska hitta lösningarna för att reparera vår planet.

Storbritanniens prins William tillsammans med sin hustru Kate, hertiginnan av Cambridge, vid prisceremonin i London på söndagen.
Storbritanniens prins William tillsammans med sin hustru Kate, hertiginnan av Cambridge, vid prisceremonin i London på söndagen.

Pengar och medalj

Ed Sheeran, Coldplay och KSI stod på scenen och det fanns vissa regler kring galan. Gästerna fick inte flyga till utdelningen, ingen plast användes vid byggandet av scenen och gästerna ombads att tänka på miljön när de valde kläder. 60 cyklister trampade fram el till artisterna på scenen.

De fem vinnarna fick prispengar, en medalj och tillgång till ett stort nätverk av experter som kan hjälpa dem att arbeta vidare med sina innovationer.

Flera vinnare får miljoner

Costa Rica tilldelas årets pris i naturklassen för ett projekt där lokalbor får betalt för att skydda skogar, plantera träd och återställa ekosystem.

– Vi tar emot det här erkännandet med stolthet och ödmjukhet. Det vi har åstadkommit i det här lilla centralamerikanska landet går att genomföra var som helst, sade Costa Ricas president Carlos Alvarado Quesada när han tog emot priset.

Milano i Italien får priset i skräpklassen för stadens arbete att minimera matsvinnet genom att distribuera överbliven mat från mataffärer och restauranger till behövande.

Prins William och hertiginnan Catherine anländer till galan och prisutdelningen av Earthshot prize.
Prins William och hertiginnan Catherine anländer till galan och prisutdelningen av Earthshot prize.
William och Kate i publiken vid prisutdelningen av Earthshot Prize.
William och Kate i publiken vid prisutdelningen av Earthshot Prize.

Stjärnspäckad gala

Bland övriga vinnare finns miljöprojekt i Bahamas, Indien, Tyskland och Thailand.

Skådespelarna Emma Thompson, Emma Watson och David Oyelowo hjälpte till att dela ut priserna, medan artister som Coldplay och Ed Sheeran uppträdde under den tv-sända prisceremonin.

Utdelningen sker inför det att världens ledare samlas i Glasgow för FN:s klimatmöte COP26, som startar den 31 oktober. Såväl prins Williams far, prins Charles, samt farmor, drottning Elizabeth II, väntas närvara vid klimatmötet.

William och Kate hälsar på pristagarna.
William och Kate hälsar på pristagarna.

Vinnare Earthshot Prize 2021

 • Natur
  Costa Rica - för sitt arbete med att bevara skogarna.
 • Luft
  Vidyut Mohan och Takachar - för sitt arbete med att minska koldioxidutsläpp i Indien. Företaget har tagit fram en maskin som sätts fast på traktorer och som omvandlar spill från grödor till exempel gödsel eller drivmedel. Bönderna kan sälja produkterna istället för att bränna upp spillet.
 • Hav
  Sam Teicher och Gator Halpern med företaget Coral Vita – för sitt arbete med att odla koraller på land som sedan används för att rädda de sköra ekosystemen i havet.
 • Skräp
  Milano – för sitt arbete med att minska matsvinnet. Överblivna livsmedel tas om hand via tre olika mat-hubar och distribueras till människor i nöd.
 • Klimat
  Vaitea Cowan och företaget Enapter - för arbetet med förnybar energi.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Publisert:

LÄS VIDARE