Drottning Elizabeth firar med videosamtal i stället för kanoner
Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-04-21
I dag fyller drottning Elizabeth 94 år.
Men det blir ett firande utan vare sig traditionsenlig salut eller parad.
Hon får i stället en videokonferens med sina barn och barnbarn.
Coronakrisen har tvingat drottning Elizabeth och hennes man prins Philip, 98, att isolera sig.
De befinner sig tills vidare på slottet Windsor och inte i Buckingham Palace mitt i London.
Mitt i krisen fyller drottningen dessutom 94 år. Men födelsedagen kan inte firas som Elizabeth är van vid.
Enligt traditionen saluteras hon med kanonskott över hela landet. Sedan 1748 markeras dessutom regentens födelsedag med militärparaden ”Trooping the colour” i London i juni. Inget av detta genomförs. Det anses opassande med tanke på situationen landet befinner sig i under coronapandemin.
Enligt Daily Mail har drottningen personligen avstyrt saluteringen. Det är första gången under alla hennes 68 år på tronen som kanonerna förblir tysta på hennes födelsedag. Inte heller behöver regeringsbyggnader, vilket är seden, hissa flaggan med anledning av bemärkelsedagen.
Förra året gästades hon av 16 personer ur kungafamiljen. I år får Elizabeth och Philip bänka sig framför en datorskärm för att hälsa på barnen och barnbarnen.
Det går säkert bra. Kungafamiljen har redan använt videoverktyget Zoom flera gånger under coronakrisen. Prins William och Kate har berättat att de använt det både för samtal med drottningen och med prins Charles.
PODD Kärlekshistorien mellan drottning Margrethe & prins Henrik
Drottning Margrethe fyller 80 år, vem är hon egentligen och hur startade kärlekshistorien med franska diplomaten Henri Laborde de Monpezat? I veckans avsnitt gör vi en djupdykning i danska drottningens liv.
Med: Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.
Lyssna: iPhone Acast Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen
Bekräftat antal smittade och döda i världen
* I listan över bekräftat antal smittade och döda per 100 000 invånare är alla länder med en folkmängd under 100 000 bortplockade. Anledningen är att mindre länder gör det svårt att se övriga skillnader i världen. Siffran från Sverige är från Folkhälsomyndigheten. Internationella siffror är från Johns Hopkins University, CSSE. Kartan uppdateras dagligen.