Kungligheterna kommenterar Ukraina

Prinsessan Madeleine skickar hälsningar till de utsatta barnen i Ukraina via Instagram.

Och hon är inte ensam. Flera kungligheter har uttryckt sitt stöd för Ukraina.

– I flera av de här fallen är det inte ett politiskt utan humanitärt ställningstagande, säger hovexpert Sara Ericsson.

En bild på en kvinna som omfamnar ett litet barn illustrerar prinsessan Madeleines hälsning på Instagram. Hon skriver utifrån drottning Silvias organisation Childhood som prinsessan nyligen blev vice hedersordförande för.

”I mer än 18 år har Childhood varit aktiva i Ukraina och vi har etablerat nära och starka partnerskap med gräsrotsorganisationer som når de allra mest utsatta barnen. Jag har haft förmånen att träffa några av dessa organisationer under mina besök i Ukraina. Mina tankar går till dem och barnen under dessa svåra tider”.

– En sådan här kommentarer visar medkänsla och empati, den är inte politisk, säger Sara Ericsson.

Prinsessan Madeleine skrev en hälsning till barnen i Ukraina på sitt instagramkonto.
Prinsessan Madeleine skrev en hälsning till barnen i Ukraina på sitt instagramkonto.

”Vi stödjer presidenten”

Flera andra kungligheter har också uttryckt sitt stöd.

Prins Charles höll ett tal under ett besök i Wales idag. Han sa bland annat att Rysslands invasion ”är en attack på demokratin” och att han ”känner solidaritet med det ukrainska folket”.

Prins William och Kate gjorde ett uttalande på sociala medier två dagar efter att invasionen var ett faktum.

”I oktober 2020 hade vi förmånen att träffa president Zelenskyy och presidentfrun för att få information om deras hopp och optimism för Ukrainas framtid. I dag stödjer vi presidenten och hela det ukrainska folket när de modigt slåss för sin framtid. W och C”.

Även prins Harry och Meghan har gett sitt stöd till Ukraina. På sin organisation Archewells hemsida fördömer de Rysslands agerande och ”står med det ukrainska folket”.

De kungligheter som kommenterat kriget har varit ett par eller flera steg bort i tronföljden. Endast två regenter har uttalat sitt stöd.

Kung Willem-Alexander av Nederländerna och hans fru drottning Máxima skriver:

”Våra hjärtan finns hos det ukrainska folket och alla som påverkas av våldet. Våra tankar är med folket där och även med ukrainare i Nederländerna som känner oro över sina familjers och vänners situation. Kung Willem-Alexander och drottning Máxima”.

Kung Willem-Alexander och drottning Máxima skriver på instagram att deras tankar finns hos det ukrainska folket”.
Kung Willem-Alexander och drottning Máxima skriver på instagram att deras tankar finns hos det ukrainska folket”.

Regenten kommenterade läget

Nederländerna är en konstitutionell monarki, men kungen har ett mycket närmare samarbete med regeringen än många andra Europeiska monarker. Det är troligtvis orsaken till att de öppet visar sitt stöd, något som nederländernas regering redan gjort.

Den 1 mars kommenterade även furst Albert av Monaco kriget. Han uttryckte solidaritet med ukrainska folket och berättade att Monaco precis som många andra länder initierat ekonomiska sanktioner mot Ryssland.

Marie-Chantal som är gift med prins Pavlos av Grekland publicerade Ukrainas flagga på sitt instagramkonto.

”Hur kan man en sådan här dag i denna tid attackera en fridfull suverän stat?! Hur kan vi tillåta detta? Hur skyddar vi demokrati och frihet runtom vår värld. Jag stödjer Ukraina helhjärtat. Vi måste skydda de 44 miljoner män, kvinnor och barn som bor där”.

Även norska prinsessan Märtha Louise har publicerat Ukrainas flagga på sitt privata instagramkonto. Hon har citerat poeten och aktivisten Amanda Gorman.

”There is no such thing as gentle war.
There is no peace
That can’t be flung aside.
Our only enemy is that which would
Make us enemies to each other.”

Presidenten svarade på Twitter

Ukrainas president Zelenskyj har noterat kungligheternas stöd. Han uttrycker sin och sin hustrus tacksamhet i två inlägg på Twitter.

”Olena och jag är innerligt tacksamma för Deras Majestäter Kung Willem-Alexander och Drottning Máxima @koninklijkhuis varma stöttande ord till det ukrainska folket. Vi står emot den invasiva aggressionen. Idag, mer än någonsin, är det viktigt att känna att vi inte är ensamma”.

Han skickar även en hälsning till prins William och Kate och avslutar med ”Det goda kommer att segra”.

President Zelenskyj kommenterar det kungliga stödet.
President Zelenskyj kommenterar det kungliga stödet.

Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Publisert:

LÄS VIDARE