Prins Harrys flickvän avlyssnades

Chelsy Davys telefon avlyssnades, Meghan var omöjlig att jobba med och hovanställda konspirerade mot kungligheterna.

BBC:s nya avslöjanden om kungafamiljen väcker starka reaktioner.

– Frågan är hur många fler skandaler monarkin tål, säger hovexperten Sara Ericsson.

I söndags visades den första delen av BBC:s kungliga dokumentär “The Princes and the Press”. Den fokuserar på William och Harry och deras infelterade relation till de brittiska medierna.

En rad uppseendeväckande avslöjanden har väckt starka reaktioner. Bland annat berättar man att Harrys flickvän Chelsy Davy blev avlyssnad när hon började dejta prinsen 2004.

En före detta privatdetektiv, Gavin Burrows, beskriver hur de regelbundet lyssnade av Chelsys mobiltelefonsvarare. Han påstår i dokumentären att Chelsy brukade skryta om att hon skulle träffa prinsen när hon pratade med sina vänner.

En av prins Harrys första officiella flickvänner var Chelsy Davy. Nu avslöjar BBC att pressen avlyssnade hennes telefon.
En av prins Harrys första officiella flickvänner var Chelsy Davy. Nu avslöjar BBC att pressen avlyssnade hennes telefon.

”Omöjlig att jobba med”

De försökte även få tag på hennes läkarjournaler och kollade upp hennes bakgrund. I dokumentären förklarar Gavin Burrows att han ångrar att han deltog i det arbetet och ber Harry och Chelsy om ursäkt.

– Jag var en del av ett team som rånade prins Harry på hans normala tonårstid, säger Burrows.

Dokumentären fokuserar även på Meghan och det påstås att hertiginna var omöjlig att jobba med och att hon mobbade flera anställda vid hovet. Det är uppgifter som varit kända sedan tidigare och det pågår en intern utredning kring Meghan vid hovet.

Hertiginnan svarar på anklagelserna via en av sina advokater i dokumentären och förnekar att påståendena är sanna.

Prins Harry och hans fru Meghan. I BBC:s dokumentär pekas Meghan ut som en person som är omöjlig att jobba med.
Prins Harry och hans fru Meghan. I BBC:s dokumentär pekas Meghan ut som en person som är omöjlig att jobba med.

Hovet sätter ner foten

En annan uppseendeväckande uppgift är att anställda vid de tre olika kungliga hushållen intrigerar mot andra kungligheter och läcker uppgifter till pressen.

De nya avslöjandena har fått det brittiska hovet att agera. För första gången någonsin har de skickat ett gemensamt pressmeddelande från Buckingham Palace, Kensington Palace och Clarence House – hovstaterna för drottningen, prins Charles och prins William.

“En fri, ansvarstagande och öppen press är livsviktig för en hälsosam demokrati. Men alltför ofta presenteras uppblåsta och ej förankrade anklagelser från anonyma källor som fakta och det är en besvikelse när någon, inklusive BBC, ger dem trovärdighet”.

”Tar aldrig slut”

– Drottning Elizabeth har fått hantera många avslöjanden och skandaler de senaste åren och det verkar aldrig ta slut, säger Sara Ericsson.

Nu hotar kungafamiljen med en bojkott av framtida produktioner och program hos BBC efterson de inte tilläts se dokumentären i förväg eller svara på anklagelserna.

Enligt brittiska medier kommer drottningen och hennes närmaste även för första gången någonsin gemensamt att anmäla programmet till den brittiska tillsynsmyndigheten Ofcom.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Publisert:

LÄS VIDARE