Vicken fest, Vickan – för vip-gästerna

Hård kritik mot omgjorda Victoriadagen: ”Bara för utvalda”

En strålande glad kornprinsessa på Victoriadagen 2018.
En strålande glad kornprinsessa på Victoriadagen 2018.

I juli gör Victoriakonserten comeback i slottsruinen på riktigt efter pandemin.

Men folkfesten kan komma av sig, bara några hundra får se den framför scenen.

– Det känns som att det blir ett evenemang för etablissemanget, en liten klick utvalda, säger kommunalrådet Ilko Corkovic (S) till Ölandsbladet.

Victoriakonserten på kronprinsessan Victorias födelsedag 14 juli hölls innan pandemin på idrottsplatsen i Borgholm och har i flera år beskrivits som en folkfest. Dagen har också kallats ”Ölands nationaldag”.

I år hålls konserten på Borgholms slott, där en stående publik på cirka 4 500 går in. Men publiken är sittande, vilket betyder långt färre framför den uppbyggda scenen. Max tusen personer, enligt arrangören.

Ett beslut som inte går hem hos alla. En av dem som är kritisk till att några hundra vip-gäster och ett ännu okänt antal biljetter som övriga konsertbesökare erbjuds köpa är kommunalrådet Ilko Corkovic.

Kommunen är en av sponsorerna bakom Victoriadagen och Corkovic vill se en återgång till folkfesten där kungligheter och idrottselit mötte ett publikhav av vanliga människor.

– För kommunen är Victoriadagen en folkfest. Den folkliga förankringen är mycket viktig och måste säkerställas, det får inte bli en föreställning för etablissemanget. Man får inte tappa bredden. Kommunens önskan är att så många som möjligt ska kunna vara med på festen, säger han.

Kommunalrådet Ilko Corkovic.
Kommunalrådet Ilko Corkovic.

Stephan Rimér, ansvarig för Victoriadagarna, är medveten om att det finns olika åsikter om Victoriakonserten och att få platser viks för vanliga konsertbesökare.

– Det kommer släppas biljetter till konserten nästa vecka. Jag har inte exakta siffror, men ungefär trehundra biljetter, säger han.

Hur många av dem är vip-gäster?

– Av den totala publiken kommer ungefär en tredjedel vara sponsorer och samarbetspartners.

Varför är det viktigt att ha så många vip-gäster istället för att vanliga besökare kan se konserten på plats?

– Det är kostnader förknippade till en konsert. Det är en tv-sändning i första hand och det är en insamling till Victorias fond – det är många aspekter som ska samsas om utrymmet. Det är också färre vip-gäster än vad det brukar vara jämfört med 2019. Jag skulle säga att det är hälften så många, säger Stephan Rimér.

Både sittande och stående publik på Borgholms IP.
Både sittande och stående publik på Borgholms IP.

Sommarölänningen Margareta Thorgren tycker att det är positivt att Victoriadagen utvecklas.

Har kronprinsessan själv uttalat sig om att det blir färre i publiken?

– Nej, men kungafamiljen har fått förfrågan om de har möjlighet att närvara under konserten och det har de tackat ja till även i år. Det är första konserten efter pandemin där många fler ska kunna delta. Även om slottsruinen inte rymmer lika många som en idrottplats, så är miljön i ruinen otroligt vacker, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Men blir det folkfest?

– Vi får en folkfest, absolut! Det är det viktigaste.

Under Victoriakonserten ska bland annat Mando Diao, Sabina Ddumba och Smith & Thell uppträda. Nytt för i år är att kronprinsessan Victoria och prins Daniel ska åka i kortege med häst och vagn från Solliden till Borgholm slott.
Aftonbladet har sökt kommunalrådet Ilko Corkovic.

Publisert:

LÄS VIDARE