Det heter den nye prinsen – som fått träffa kungen

Här är prins Julian Herbert Folke, hertig av Halland.

Kungahuset publicerade under söndagen den första bilden på lillprinsen, fotografen är ingen mindre än den stolte pappan – prins Carl Philip.

– En välskapt son som jag hade möjlighet att träffa och bevittna i går, säger kung Carl Gustaf om den nya familjemedlemmen.

Vid ett sammanträde under söndagen informerade kungen regeringen, vad barnet ska heta.

Prins Julian Herbert Folke, med tilltalsnamnet Julian, är på sjunde plats i tronföljden och tilldelas hertigdömet Halland. Kort därefter publicerade Kungahuset en bild på prinsen.

Prins Julian Herbert Folke.
Prins Julian Herbert Folke.

– Det är ett bra namn. Det första namnet är nog ungdomarnas val. Det är modernt och går att uttala på olika språk. De andra två är släktnamn, säger författaren och historikern Herman Lindqvist.

Namnen från kungliga släktarvet

Namnet Herbert kommer från prinsessan Sofias morfar, enligt Aftonbladets hovexpert Jenny Alexandersson.

Samtidigt heter kung Carl Gustaf också Folke och Hubertus, säger Herman Lindqvist.

– Folke, då tänker man ju på Folke Bernadotte. Men det har funnits Folkar i svenska kungahuset ända sedan medeltiden. ”Folke den tjocke” fanns på medeltiden före Birger Jarl. Man får hoppas att den lille prinsen inte kommer att kallas för det!

Tilldelades det övergivna hertigdömet

Kungen har själv tilldelat sitt nya barnbarn landskapet Halland.

Sedan prins Bertils bortgång 1997 har ingen kunglighet haft titeln över hertigdömet.

– Halland har varit försummat sedan mitten på 1600-talet, sedan Halland blev svenskt. Det var danskt tidigare. Ingen har haft den titeln varken före eller efter prins Bertil. Nu kommer den andra hertigen av Halland, säger Herman Lindqvist.

– Det är ett av kungens sista plikter och privilegier han har kvar, att bestämma vilka landskap som ska delas ut. Jag vet inte om han kastar pil på Sveriges karta eller vad han gör.

Kung Carl Gustaf, drottning Silvia, prins Alexander och prins Carl Philip i Slottskyrkan.
Kung Carl Gustaf, drottning Silvia, prins Alexander och prins Carl Philip i Slottskyrkan.

Får ingen kunglig titel

Kungen har beslutat att hans barnbarn inte längre ska tillhöra kungahuset eller ha kungliga höghetstitlar.

Men hovet understryker att prins Julian är en del familjen.

”I enlighet med Konungens beslut av den 7 oktober 2019 om förändringar i det Kungl. Huset är Prins Julian medlem av den Kungl. Familjen”, skriver de på sin hemsida.

– Han kommer att få ett ledigare och friare liv än pappan hade. Carl Philip hade det ju väldigt jobbigt en tid. Arvet var en väldig ångest för honom, säger Herman Lindqvist.

Undvek videomöte

Namnet meddelandes under en konselj med regeringen. Bland annat deltog Stefan Löfven och några stadsråd.

Senare hölls även ett digitalt möte med riksdagens talman, riksmarskalken och överhovmästarinnan.

– Konseljen är kungens privilegium och skyldighet så länge tronen ska ärvas av släkten Bernadotte. Förr i världen brukade kronprinsessan och flera regeringsledamöter vara med. Men det är ju pandemitider. I värsta fall hade de fått göra allt på video, det hade varit hemskt. ”Ser ni mig, hör ni mig, är mikrofonen på”, säger Herman Lindqvist.

Kungaparet träffar familjen till slut – trots pandemin

Vanligtvis har kungaparet hållit sig isolerat från resten av familjen, trots att de vaccinerats, enligt hovexpert Jenny Alexandersson.

Men nu har kungen träffat prinsparet med familj.

– En välskapt son som jag hade möjlighet att träffa och bevittna i går. Hela familjen befinner sig väl och de övriga bröderna har uppskattat det här på ett fint sätt. Så de tar hand om den här lille personen på bästa sätt redan från början, säger kung Carl Gustaf.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

PODD Två nya jobb för Prins Harry

Trots en miljard på banken vill prins Harry göra nytta. Nu har han skaffat två nya jobb, men lönen är hemlig. Vi analyserar prinsens uppdrag och pratar även om den starka reaktionen från prins William efter Harrys kommentar i Oprahs intervju. Vi diskuterar även den skandalomsusade tyska prinsens senaste påhitt och berättar allt om en mycket dramatisk kunglig födsel hemma på badrumsgolvet. Vi berättar också vad som kommer att förändras när prins Carl Philips och Sofias barn föds.
Med Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE