Prinsessan Sofia och prins Carl Philip har fått barn

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip har fått sitt tredje barn.

Sonen föddes under fredagen på Danderyds sjukhus.

– Den här dagen har både vi och hans två storebröder längtat efter, säger prins Carl Philip i ett pressmeddelande.

Det råder bebislycka i kungahuset. Prinsessan Sofia och Carl Philip har fått sitt tredje barn, det meddelar hovet i ett pressmeddelande.

Paret har klockan 11.19 den 26 mars fått en son på Danderyds sjukhus. Pojken väger 3 220 gram och är 49 centimeter lång. Hovet meddelar att både prinsessan Sofia och pojken mår bra.

”Riksmarskalksämbetet har glädjen att meddela att H.K.H. Prinsessan Sofia, fredagen den 26 mars 2021 klockan 11.19, nedkom med en frisk och välmående son på Danderyds sjukhus. Såväl mor som barn mår bra”, skriver riksmarskalk Fredrik Wersäll i pressmeddelandet.

”Vi är så glada och tacksamma”

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip har sedan tidigare sönerna prins Alexander, 4, och prins Gabriel, 3. Den 11 december förra året meddelade paret att de väntade sitt tredje barn.

Prins Carl Philip närvarade vid förlossningen.

– Vi är så glada och tacksamma för att få välkomna vår tredje son till familjen. Den här dagen har både vi och hans två storebröder längtat efter. Nu ser vi fram emot att få lära känna vår nya familjemedlem, säger prins Carl Philip i ett pressmeddelande.

Söndag den 28 mars ska kungen meddela vilket namn och vilken titel pojken kommer att få.

Kungens första barnbarn utanför kungahuset

Prinsparets tredje födsel är historisk.

– Det här är en historisk kunglig födsel. Det är första gången som ett barnbarn till kungen föds utanför det Kungliga huset. Kungen tog ett beslut 2019 om att hans barnbarn inte längre skulle tillhöra kungahuset och inte heller ha Kungliga Höghets-titlar, säger Jenny Alexandersson, Aftonbladets hovreporter.

Kungens beslut 2019 skulle tydliggöra vilka och hur många som skulle representera Sverige och få ta del av apanaget.

– Kungen drivs av ett stort rättevisepatos så jag tror inte han gör någon skillnad på ett barn och hans syskon. Även den här lille killen kommer få en prinstitel. Men nog inte serafimerorden som ju endast ges till dem som tillhör Kungahuset, säger Jenny Alexandersson.

Statsministern: ”Varmaste gratulationer”

Statsminister Stefan Löfven gratulerar prinsparet till tillskottet i familjen.

– Mina varmaste gratulationer till prinsessan Sofia, prins Carl Philip och storebröderna prins Alexander och prins Gabriel, som i dag har fått en ny familjemedlem. Jag gläds åt att allt har gått bra och önskar dem all lycka, säger statsminister Stefan Löfven i ett pressmeddelande.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

PODD Två nya jobb för Prins Harry

Trots en miljard på banken vill prins Harry göra nytta. Nu har han skaffat två nya jobb, men lönen är hemlig. Vi analyserar prinsens uppdrag och pratar även om den starka reaktionen från prins William efter Harrys kommentar i Oprahs intervju. Vi diskuterar även den skandalomsusade tyska prinsens senaste påhitt och berättar allt om en mycket dramatisk kunglig födsel hemma på badrumsgolvet. Vi berättar också vad som kommer att förändras när prins Carl Philips och Sofias barn föds.
Med Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE