Otroheten krossade Grace Kellys äktenskap

Bakom kungliga kulissen dolde sig svek och gräl

Deras äktenskap var som en vacker kärleksscen i en Hollywoodfilm.
Men i själva verket var Grace Kelly och furst Rainier nära att skilja sig.
Otrohet, makt och svek var deras vardag i Monaco.

Hon var ung, vacker och en firad filmstjärna.

Han var rik, spännande och furste av lilleputtlandet Monaco.

Grace Kelly var 26 år när hon träffade furst Rainier första gången. Båda två var inbjudna till filmfestivalen i Cannes 1955. Tillsammans med många andra skådespelare fick Graces en åtråvärd inbjudan till en stor fest i den tjusiga fursteborgen i Monte Carlo.

Rainier var precis så charmig som Grace Kelly hade väntat sig.

De bestämde sig för att göra en fotografering tillsammans för tidningen Paris Match för att marknadsföra Grace Kellys film ”Ta fast tjuven”. Sedan den dagen hade de bara ögon för varandra.

Det kungliga palatset i Monaco ligger på en klippa. Furst Rainier träffade Grace Kelly första gången på filmfestivalen i Cannes.
Det kungliga palatset i Monaco ligger på en klippa. Furst Rainier träffade Grace Kelly första gången på filmfestivalen i Cannes.

Spektakulärt bröllop

När Grace kom hem till Philadelphia igen skickade hon ett tackkort till Rainier som svarade att han gärna ville flyga över och besöka henne. Hon sa ja och Rainier friade så snart han landat på amerikansk mark. Tre och en halv månad senare flyttade Grace till Monaco.

Bröllopet 1956 var magnifikt och följdes av nära 30 miljoner tv-tittare över hela världen. 700 gäster fick följa bröllopet på plats. Tårtan vägde 90 kilo, brudklänningen var ett riktigt konstverk som efterapades av andra brudar i åratal efteråt. På gästlistan fanns bland andra exkung Faruk av Egypten, Aga Khan och filmstjärnorna Gloria Swanson, Ava Gardner och David Niven.

Men trots att äktenskapet utåt sett var glimrande vackert och kärleksfullt så var det desto tuffare bakom den kungliga kulissen.

Det var en stor sorg för Grace att inte få filma längre. Hon saknade livet i Hollywood och det var en källa till många och hetsiga gräl.

Medierna rapporterade om grälet

När hennes vän och favoritregissör Alfred Hitchcock kom och besökte henne i Monaco fick Grace längtan efter Hollywood nytt bränsle. Hitchcock bad Grace att komma tillbaka till filmbranschen, men Rainier blev rasande och förbjöd henne att ens tänka tanken. All världens medier rapporterade om det uppslitande grälet.

Grace Kelly ville skilja sig, men fursten visste precis hur han skulle stoppa en sådan skandal. Han hotade med att Grace aldrig mer skulle få se sina barn om hon lämnade honom. Furstinnan fogade sig, hon kunde såklart inte lämna barnen Caroline, Albert och minstingen Stéphanie.

Grace Kelly och furst Rainier gifte sig i Monaco 1956. De åkte i kortege i en Rolls Royce genom staden efter vigseln.
Grace Kelly och furst Rainier gifte sig i Monaco 1956. De åkte i kortege i en Rolls Royce genom staden efter vigseln.

Grace stannade i Monaco resten av sitt liv. Trots att hon visste att fursten hade bedragit henne i alla år. Första gången redan under bröllopsresan.

– Jag vet att min man har affärer med andra kvinnor. Det är väldigt frustrerande för mig och gör mig väldigt olycklig, ska Grace en gång ha sagt till sin hårfrisörska, enligt Mirror.

Men Grace var inte särskilt trogen hon heller.

– Hon bar visserligen vita handskar, men var inget helgon, har filmregissören Henry Hathaway berättat.

”Han blev aldrig samma man igen”

Långt senare öppnade Grace syster Peggy upp kring parets äktenskap.

– Jag har aldrig tyckt att deras giftermål var någon saga. Det var bara en ömsesidig överenskommelse. Jag kallar det ett resonemangsäktenskap, har hon berättat enligt The Mirror.

Grace och Rainier hade separata sovrum under större delen av sitt liv tillsammans.

När Grace Kelly körde sin bil över ett stup med dottern Stéphanie bredvid 1982 hamnade furst Rainier i chock.

– Han blev aldrig samma man som innan olyckan, berättade furst Albert i en intervju för ett par år sedan.

Grace Kelly och furst Rainier fick tre barn tillsamans: Caroline, Albert och Stéphanie.
Grace Kelly och furst Rainier fick tre barn tillsamans: Caroline, Albert och Stéphanie.

Grace Kellys tragiska död

  • I september 1982 körde Grace sin dotter Stéphanie, som då var 17 år, till tågstationen. Hon skulle resa till Paris för att studera.
  • I en kurva körde bilen över kanten och störtade 40 meter ner för en sluttning.
  • Grace Kelly dog dagen efter olyckan, 52 år gammal. Stéphanie klarade sig med lindriga skador. Ingen av dem hade haft bilbälte.
  • En del påstår att Grace måste ha fått en stroke innan bilen sladdade. Andra hävdar att det i själva verket var Stéphanie som satt bakom ratten trots att hon inte hade körkort.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny


PODD Förbannelsen över Monaco

I veckans avsnitt pratar vi om Hollywoodstjärnan som fick sin prins och hela världen bländades av deras glamourösa liv. Bakom palatsets sagoväggar fylldes äktenskapet av skandaler som slutade med en dödskrasch. Grace Kellys tragiska död kom att påverka barnens liv. Efter år av sökande och festande fann den eviga ungkarlen Albert sin kärlek och säkrade upp furstendömets framtid.

Med Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE