Det kungliga året 2022

De 10 viktigaste händelserna i Europas kungahus

Bittra avslöjanden, rättegångar och bråk – det stormade ordentligt i det brittiska kungahuset i år.

I Danmark blev barnbarnen av med titlarna och i Luxemburg tvingades regeringen ta storhertiginnan i örat.

2022 var ett turbulent år för de kungliga familjerna. Men det fanns även en hel del ljuspunkter. Prinsessan Madeleine fyllde 40 och drottning Margrethe firade 50 år på tronen.

Drottning Elizabeth blev 96 år gammal. Hon somnade in den 8 september 2022.
Drottning Elizabeth blev 96 år gammal. Hon somnade in den 8 september 2022.

Drottning Elizabets död
Den 8 september somnade drottning Elizabeth in på Balmoral Castle i Skottland. Storbritanniens och Samväldets drottning regerade i 70 år och blev 96 år gammal. Det är rekord på flera sätt.

I somras festade och dansade hela Storbritannien när de firade drottningens tronjubileum.

Den sista tiden kämpade Elizabeth med dålig hälsa. Men ända till slutet tjänade hon landet och folket. Hon hann träffa sin femtonde premiärminister när Liz Truss kom till Balmoral för att officiellt välkomnas av drottningen.

Elizabeths begravning var pampig och värdig. Två miljoner människor samlades i Londons centrum för att följa drottningen på hennes sista färd. I kyrkan satt kungligheter och ledare från hela världen.

Elizabeth begravdes på Windsor Castle bredvid sin älskade Philip.

Prinsessan Estelle fick vara med vid sitt första statsbesök när hennes gudfar kung Willem Alexander och hans fru drottning Máxima besökte Stockholm.
Prinsessan Estelle fick vara med vid sitt första statsbesök när hennes gudfar kung Willem Alexander och hans fru drottning Máxima besökte Stockholm.

Estelle på sitt första statsbesök
När kung Willem Alexander och drottning Máxima av Nederländerna besökte Sverige i oktober fick prinsessan Estelle vara med på ett statsbesök för första gången.

Willem-Alexander är hennes gudfar och banden mellan de två kungafamiljerna är mycket starka. När Estelle träffade sin gudfar vid en fotografering på Kungliga slottet möttes de i en riktig bamsekram.
Efter fotograferingen var Estelle med på den privata statsbesökslunchen.

Prins Joachim och prinsessan Marie med barnen Felix, Athena, Henrik och Nikolai.
Prins Joachim och prinsessan Marie med barnen Felix, Athena, Henrik och Nikolai.

Titelbråk i Danmark
Prins Joachims barn blir av med sina prins- och prinsesstitlar vid årsskiftet. Istället får de använda sina greve- och grevinnetitlar. Det meddelade drottning Margrethe i höstas. Det skapade mycket starka känslor hos prins Joachim och hans familj.
Prinsen och hans hustru Marie talade ut i dansk press och även ex-frun grevinnan Alexandra kritiserade drottningen. Det avslöjades att relationen mellan Joachim och hans storebror Frederik var ”komplicerad”. Dessutom var Joachims flytt till Paris för ett par år sedan mer eller mindre påtvingad av drottningen.
Efter ett möte i Köpenhamn mellan mor och son la sig känslorna något – i alla fall utåt. Men ett pressmeddelande gjorde klart att Joachim och Marie inte skulle fira jul med drottningen. De reser utomlands istället.
Och i sommar lämnar Joachim sitt jobb i Paris för ett toppjobb i Washington.

Harry och Meghans dokumentär på Netflix väckte starka reaktioner.
Harry och Meghans dokumentär på Netflix väckte starka reaktioner.

Harry och Meghan talar ut
Strax före jul kablade streamingjätten Netflix ut den omtalade dokumentären ”Harry och Meghan”. Paret berättar om sin kärlekshistoria och ger en rejäl snyting till de brittiska tabloiderna och till alla paparazzis som förföljt paret.
Men de attackerar även sina familjer. Meghan går hårt åt på sin pappa Thomas Markle eftersom han sålde bilder på sig själv till brittiska tabloider för stora pengar. Och hon kritiserar sin halvsyster Samantha Markle för att hon regelbundet talat illa om Meghan i pressen.
Harry anklagar sin pappa kung Charles för att ha ljugit och sin bror prins William för att ha gapat och skrikit på honom under ett krismöte inför Megxit.
Men mest av allt är Harry besviken på familjen för att de inte ville hjälpa honom och Meghan när tabloiderna gjorde livet hemskt för dem.
Reaktionerna på dokumentären har varit blandade.

Prinsessan Märtha Louise får inte längre representera det norska kungahuset.
Prinsessan Märtha Louise får inte längre representera det norska kungahuset.

Märtha Louise lämnar kungahuset
Efter en lång tid av kritik mot prinsessan Märtha Louise och hennes fästman Durek Verrett tog kungen ett viktigt beslut.
Den 8 november meddelade hovet att prinsessan inte längre får representera kungahuset och Märtha Louise frånsäger sig sina officiella uppdrag.
Mycket av kritiken handlade om att Märtha Louise tjänar pengar på sin kungliga titel och status. Shamanen och Märtha Louise hade tidigare en föreläsningsturné som de döpt till ”Prinsessan och Shamanen”. I sina sociala medier har hon gjort inlägg som är reklam för olika produkter.
Shamanen har även väckt starka reaktioner efter att ha påstått att barn som drabbas av cancer får det på grund av att de är olyckliga. Han har även påstått att han blev frisk från covid-19 på grund av en medaljong - samma typ av medaljonger som han säljer på sin hemsida för ca 2 300 kronor.
Hädanefter får paret inte använda Märthas prinsesstitel och nämna andra medlemmar av kungafamiljen i sina sociala kanaler, i intervjuer eller i situationer som på något sätt har koppling till kommersiella sammanhang.

Drottning Margrethe firade 50 år på tronen 2022.
Drottning Margrethe firade 50 år på tronen 2022.

Margrethes tronjubileum
Den 14 januari hade Danmarks drottning Margrethe II suttit 50 år på tronen – som regent över Danmark, Färöarna och Grönland.
På grund av pandemin sköt man upp det stora firandet, men i september var det dags! Då hyllades drottning Margrethe av både danskar och tillresta kungligheter och vänner.
Kungen var självklart på plats för att fira sin kusin ”Daisy” och det var även drottning Silvia.
Efter kortege och officiellt uppvaktande i Rådhuset i Köpenhamn firades drottningen med en härlig festföreställning på Kongelige Teater. Dagen efter firades det furstligt med en galamiddag på Christiansborg slott.

Kungen hyllade folket i Ukraina på landets självständighetsdag.
Kungen hyllade folket i Ukraina på landets självständighetsdag.

Kungens meddelande till Zelenskyj
På Ukrainas självständighetsdag den 24 augusti hyllade kungen folkets mod. Sedan kriget startade i februari har kungen och hans familj stöttat Ukraina på flera olika sätt.
Han har bland annat låtit ukrainska församlingar använda sig av Slottskyrkans lokaler och kungafamiljen har besökt organisationer som stöttar ukrainare som flytt sitt land.
”Med anledning av Ukrainas självständighetsdag vill jag till Ers excellens framföra mina uppriktiga gratulationer, tillsammans med mina bästa lyckönskningar till folket i Ukraina. Jag vill också uttrycka min respekt för den enorma beslutsamhet och mod hos folket i Ukraina under dessa extremt svåra tider”.
Även drottningens organisation World Childhood Foundation har engagerat sig i utsatta barn som drabbats av kriget.

Furstinnan Charlena är tillbaka i Monaco igen.
Furstinnan Charlena är tillbaka i Monaco igen.

Furstinnan Charlene lycklig igen
I början av mars kom furstinnan Charlene äntligen hem till Monaco igen. I nästan ett år hade hon varit sjuk och borta från familjen. Först drabbades hon av en svår bihåleinflammation som krävde flera kirurgiska ingrepp. Då befann sig Charlene i Sydafrika och resan som egentligen bara skulle vara tio dagar lång blev istället ett halvår.
Bara dagar efter att furstinnan landat i Monaco igen skrevs hon in på en lyxig privatklinik i Schweiz för att återhämta sig.
Under tiden fick fursteparet kämpa mot illasinnade rykten om att äktenskapet var i gungning.
I dag är Charlene frisk och kry igen och paret jobbar på som vanligt.
– Jag mår så mycket bättre i dag än vad jag har gjort de senaste åren. Jag känner mindre smärta och har mycket mer energi. Jag fortsätter att återhämta mig och få tillbaka en balanas. Det kommer ta lite mer tid, men jag är lycklig. Min familj och de jag älskar har varit min klippa. Jag tar mig an framtiden steg för steg, en dag i taget, sa Charlene nyligen till tidningen Monaco Matin.

Exkung Juan Carlos hade en älskarinna i många år. Hon fick ca 600 miljoner kronor i gåva av kungen, pengar som Juan Carlos senare ville ha tillbaka.
Exkung Juan Carlos hade en älskarinna i många år. Hon fick ca 600 miljoner kronor i gåva av kungen, pengar som Juan Carlos senare ville ha tillbaka.

Juan Carlos i fejd med sin älskarinna
Det har stormat kring Spaniens exkung Juan Carlos under året. Hans älskarinna under många år, Corinna zu Sayn-Wittgenstein, stämde honom i domstol. Hon hävdade att exkungen hade spionerat och trakasserat henne.
I maj avgjorde domstolen att kungen inte kan förlita sig på sin tidigare åtalsimmunitet som regent. Men rättsprocessen lades senare ner.
Corinna och Juan Carlos hade ett förhållande mellan 2004 och 2009. Äktenskapet med drottning Sofia var helt enkelt ett kärlekslöst arrangemangsäktenskap.
Juan Carlos gåvor till älskarinnan var ofta av det extravaganta slaget – och den största gåvan var chockerande stor.
2008 gav den saudiske kungen Juan Carlos omkring en miljard svenska kronor. Det var en ”gåva” i samband med att flera spanska företag vunnit upphandlingen om höghastighetsjärnvägen mellan Mecka och Medina i Saudiarabien.
En stor del av de pengarna, runt 600 miljoner kronor, slussades vidare till Corinna. Dessa pengar ville kungen ha tillbaka när relationen avslutades, men Corinna hävdade att det var en gåva och inte ett lån.
Juan Carlos abdikerade 2014 och lämnade över tronen till sin son Felipe efter att en lång rad med skandaler fläckat ner hans rykte.

Prinsessan Madeleine fyllde 40 år och firade födelsedagen hemma i Miami. Men någon vecka senare kom hon till Stockholm. Här deltar hon i organisationen Min stora dags barnbesök på Hovstallet.
Prinsessan Madeleine fyllde 40 år och firade födelsedagen hemma i Miami. Men någon vecka senare kom hon till Stockholm. Här deltar hon i organisationen Min stora dags barnbesök på Hovstallet.

Madeleine fyllde 40
Den 10 juni fyllde prinsessan Madeleine 40 år. Hon firade med familj och vänner i Miami, USA där hon bor sedan 2018.
Kungafamiljen fick helt enkelt gratta Madeleine på distans, men bara ett par veckor senare landade prinsessan i Sverige. Då stod sonen prins Nicolas i centrum. Han invigde en upplevelsepark i Ångermanland, som han fick i doppresent.
Prinsessan passade på att berätta om sitt firande.
– Vissa har ångest – men jag tycker att 40 känns rätt härligt. Så det känns bra, framför allt när man kan fylla 40 och ha sina nära och kära omkring sig, jag uppskattar det och jag uppskattar livet och känner tacksamhet, sa prinsessan Madeleine.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Publisert:

LÄS VIDARE