BBC ber om ursäkt – prinsarna hårda i kritiken

Tv-intervjun med prinsessan Diana 1995 kritiseras hårt i en oberoende utredning.

BBC har bett om ursäkt offentligt, men Dianas söner är inte nådiga i sin kritik.

– Vår mamma dog på grund av det här och ingenting har förändrats, säger prins Harry.

På torsdagen offentliggjordes delar av en oberoende utredning som BBC beställt och som gjordes av den pensionerade domaren Lord Dyson.

Han har undersökt omständigheterna kring den uppmärksammade intervjun med prinsessan Diana i programmet ”Panorama” 1995. Där berättade hon bland annat om otrohetsaffärerna och äktenskapsproblemen med prins Charles.

– Vi var tre i vårt äktenskap så det var lite trångt, sa hon om prins Charles relation till sin nuvarande hustru Camilla Parker Bowles och erkände samtidigt att hon själv haft en affär med sin ridlärare James Hewitt.

Utredningen visar att reportern Martin Bashir, då okänd och orutinerad, fick Diana att ställa upp på intervjun genom att ljuga och luras. Han visade bland upp fejkade bankutdrag för hennes bror Earl Spencer. Dokumenten skulle visa att människor hade fått betalt för att hålla Diana under bevakning.

Utredaren: BBC mörkade

Martin Bashir slutade på BBC av hälsoskäl 2006. Men han är inte ensam om att få kritik i den nya utredningen. BBC:s förra internutredning, som gjordes 1996, döms ut som ”sorgligt ineffektiv”, bland annat för att Earl Spencer aldrig förhördes.

Lord Dyson konstaterar också att BBC inte reagerade med ”nödvändig skepsis och försiktighet” när Martin Bashir erkände att han fejkade kontoutdragen liksom att mediebolaget mörkade fakta kring hur de fick intervjun.

”BBC har oförsvarbart brustit i de höga krav på integritet och transparens som ska vara deras kännetecken”, skriver Lord Dyson.

Martin Bashir slutade nyligen på tv-bolaget med hänvisning till hälsoskäl. BBC har bett prinsessan Dianas söner, prinsarna Harry och William, om ursäkt.

William: ”Bidrog till hennes paranoia”

Efter att utredningen blev offentlig var de hårda i sin kritik.

Prins William säger i ett uttalande att Panorama-intervjun med Lady Di 1995 var en av orsakerna till att hans föräldrars skilsmässa och att den ”bidrog betydligt till hennes rädsla, paranoia och isolering”.

– Hon blev sviken inte bara av en skurkaktig reporter utan också av BBC-chefer som tittade åt ett annat håll snarare än att ställa tuffa frågor, säger han.

Diana och Charles skilde sig formellt 1996. Hon dog året efter, 36 år gammal, i en bilolycka då hon jagades av paparazzi-fotografer i en tunnel i Paris.

– Det är min fasta övertygelse att detta Panorama-avsnitt inte har någon legitimitet och aldrig bör sändas igen, säger prins William.

Harry: ”Kostade henne livet”

Lillebror Harry är ännu skarpare i sitt ordval.

– En exploateringskultur och oetiska metoder skapade en kedjereaktion som i slutändan kostade henne livet.

Prins Harry välkomnar att BBC tar ansvar för intervjun, men säger att han är ”djupt oroad att metoder som dessa används än i dag”.

– Då och nu är detta större än en kanal, en koncern eller en tidning. Vår mamma förlorade sitt liv på grund av det här och inget har förändrats. Genom att skydda hennes arv skyddar vi alla och upprätthåller den dignitet som hon levde sitt liv med. Låt oss komma ihåg vem hon var och vad hon stod för.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Publisert:

LÄS VIDARE