Professorn: Dolt budskap i drottningens uttalande

Av: 

Hans Österman

Brittiska kungahuset

Uttalandet från Buckingham Palace får högsta betyg av hovexperten Pauline MacLaran.

Hon hittar också ett dolt budskap i texten:

– När det står att anklagelserna om rasism ska hanteras privat är det en indirekt bekräftelse på att vad som nu än sades kom från en familjemedlem.

”Hela familjen är ledsen över att höra omfattningen av hur prövande de senaste åren har varit för Harry och Meghan. Frågorna som lyftes, främst den om rasism, är oroväckande. Fastän minnen till viss del kan variera så tar vi dem väldigt allvarligt och kommer hantera dem privat inom familjen. Harry, Meghan och Archie kommer alltid vara väldigt älskade familjemedlemmar”.

Drottningens uttalande efter den uppmärksammade intervjun.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Så står det i ett uttalande från drottningen som Buckingham Palace offentliggjorde på tisdagen, mindre än ett dygn efter att intervjun med Harry och Meghan sänts i Storbritannien.

Professorn överraskad

Hovexperten Pauline MacLaran.

Pauline MacLaran, professor och varumärkesexpert vid Royal Holloway university i London och författare till en bok om brittiska kungafamiljen, överraskades positivt av krishantering.

– Det var rätt tajming och rätt budskap. Jag är förvånad att de hanterade det så bra. Betyget blir 10 av 10, säger hon.

Pauline MacLaran ser responsen som noga övervägd.

– Det var enda möjliga vägen. De försöker vara försonande och utmanar inte Harrys och Meghans påstående. Det är en sorts ursäkt, även om de lägger till en reservation om att det finns olika uppfattning om de rasistiska uttalandena. Mellan raderna säger hovet att Harry och Meghan kan ha missförstått något eller tagit orden ur sitt sammanhang.

Prins Harry och Meghan Markle intervjuades av Oprah.

Foto: AP

”Indirekt bekräftelse”

Pauline MacLaran fastnar särskilt för formuleringen om privat hantering inom familjen.

– Redan när jag såg intervjun fick jag intrycket att orden måste ha kommit från någon nära familjemedlem, inte bara någon anställd vid hovet. Den bilden stärks i uttalandet. Det är en indirekt bekräftelse på att vad som nu än sades kom från en familjemedlem.

– Och så kvarstår gissningsleken: Vem var det? Jag tror inte att vi någonsin får veta, men Harry och Meghan har ett övertag i att de fortfarande kan avslöja namnet. Jag är säker på att kungafamiljen är orolig för det. Därför kan det också vara taktik inblandat i formuleringen.

Drottning Elizabeth.

Foto: Toby Melville / TT

Berömmer kort text

Pauline MacLaran berömmer att uttalandet var så kort och att det skrevs på uppdrag av drottningen.

– Det blir som att kronan tar över, den högsta nivån. När det kommer från drottningen blir det svårare att kritisera, också för Harry och Meghan som har sagt att de inte vill skada henne.

Vad kan hända nu?

– Det beror på vem som gör nästa drag. Fler avslöjanden skulle vara skadliga. Kungafamiljen kommer att vara tyst offentligt, men bakom kulisserna borde prins Charles försöka nå ut till sin son. Han behöver verkliga reparera broarna med Harry.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

PODD Harry och Meghan startar krig mot kungahuset

Harry och Meghan riktar grova anklagelser mot brittiska kungahuset. Rasism, psykisk ohälsa, känslokyla och svek. Vi analyserar de viktigaste avslöjandena och går igenom allt som hänt efter att paret genomförde sin “tell all” hos Oprah Winfrey. Vi tar upp reaktionerna efteråt - Meghans pappas försvarstal, de påstådda lögnerna, premiärministerns kommentar och kritiken. Missa inte detta fullspäckade avsnitt som innehåller allt om de senaste dagarnas händelser.
Med Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Hovets första uttalande efter intervjun: Hela familjen är ledsen

ÄMNEN I ARTIKELN

Brittiska kungahuset

Storbritannien

Buckingham palace

Prins Harry

Meghan Markle

MER OM KUNGLIGT

Drottningen ”ledsen” över Harry och Meghan

Kungligheterna diskuterade Archies hudfärg

De kommer på prins Philips begravning – Meghans avråds