Spaniens kung avstår pappas skandalpengar

Juan Carlos kopplas ihop med offshorekonto

Spanske kungen, Felipe VI, nobbar pappas pengar.
Anledningen: Juan Carlos utreds – han kopplas ihop med ett schweiziskt offshorekonto.

Felipe VI i Uruguay.
Felipe VI i Uruguay.

Felipe VI sa häromdagen att han inte tänker ta emot pengarna från Juan Carlos, 82. Dessutom drar Felipe in pappas stipendium, uppenbarligen för att fjärma det kungliga spanska hushållet från den förra monarken, skriver New York Times.

Tillkännagivandet kom i sista stund, kungen var själv nära att dras in i finansskandalen som Juan Carlos nu befinner sig mitt i. Juan Carlos har åtnjutit juridisk immunitet i Spanien.

Däremot kan han ställas inför rätta utanför landet – nu undersöker åklagare hans kopplingar till två separata fonder. Båda med schweiziska bankkonton.

Förra året meddelade Juan Carlos att han skulle dra sig tillbaka från offentligheten och inte längre representera Spanien på något vis. Men hans ekonomiska affärer har fortsatt att kasta en lång skugga över kungadömet.

Finansierat privatresor

I söndags hävdade det spanska hovet att Felipe inte visste något om att han är utpekad som fonden Zagatkas förmånstagare. Fonden är registrerad i Liechtenstein.

Fonden startades av Juan Carlos kusin Álvaro de Orleans. Han medgav nyligen i en intervju i spanska dagstidningen El País att han hade finansierat flera privatresor åt Juan Carlos, både före och efter dennes abdikering.

Zagatkas ägare förnekar att Juan Carlos har tillgång till fondens pengar.

Enligt hovet fick Felipe VI veta att han var förmånstagare för en annan fond, Lucum med bas i Panama.

Sedan dess har han kontaktat en notarius publicus för att klippa eventuella kopplingar till fonden och dess pengar, skriver New York Times.

De kungliga kopplingarna till Lucum slutade inte där.

Den saudiska kungafamiljen ska 2008, enligt uppgift till tidningen, ha investerat 100 miljoner dollar (cirka 969 miljoner kronor) i fonden som startades av Juan Carlos, enligt brittiska Daily Telegraph.

Juan Carlos har enligt spanska hovet anlitat en advokat.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny


PODD Estelles skola stängd - så hanterar kungligheterna coronaviruset

I veckans avsnitt av Kungligt med Jenny och Sara pratar vi om hur coronaviruset påverkar den kungliga världen. Vi pratar också om några av de brott som drabbat kungligheterna genom åren.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE