Ingen väg tillbaka för Harry och Meghan

Prins Harry och Meghan klipper alla band med kungahuset.

Efter sina miljardaffärer och politiska engagemang lämnar de sina sista kungliga beskyddarskap på order av drottning Elizabeth.

– Nu finns ingen väg tillbaka, säger hovexperten Sara Ericsson.

För ett år sedan meddelade prins Harry och Meghan att de ville tjäna egna pengar och vara mer självständiga. Drottning Elizabeth lät dem lämna kungahuset med ett års prövotid.

Paret har sedan dess gjort superaffärer med Netflix och Spotify samt engagerat sig i det amerikanska presidentvalet.

Det sistnämnda var inte uppskattat av drottning Elizabeth.

I dag, ett år senare, meddelar hovet att paret lämnar kungahuset helt och hållet.

”Hertigen och hertiginnan av Sussex har bekräftat för Hennes Majestät Drottningen att de inte kommer att återvända som arbetande medlemmar av Kungafamiljen”.

Hovet skriver även att drottningen har beslutat att paret måste avstå sina resterande kungliga beskyddarskap och uppdrag. De ska istället delas ut till andra medlemmar av kungafamiljen.

– Det är vanligt att kungligheter är så kallade beskyddare av en organisation, det är ett hedersuppdrag, säger Sara Ericsson.

Beslutet innebär att prins Harry förlorar sina sista tre hederstitlar från försvarsmakten.

– Att förlora titlarna är oerhört känsligt och ett nederlag för prins Harry. Han tjänstgjorde i armén i tio år och har även varit placerad i Afghanistan, säger Sara Ericsson.

Pressmeddelandet avslutas med ett känslosamt konstaterande.

”Även om alla känner sorg över beslutet kommer hertigen och hertiginnan av Sussex fortsätta vara älskade medlemmar av familjen”.

Tidigare i veckan kom även nyheten att paret ska ge en lång intervju till Oprah Winfrey.

Den sänds på CBS den 7 mars och programmet heter ”Oprah With Meghan And Harry: A CBS Primetime Special”. Det är första gången sedan utträdet ur kungahuset som paret ger en personlig intervju om livet utanför slottsportarna.

Dagen innan hade paret avslöjat att de väntade sitt andra barn - men från kungahuset rådde kompakt tystnad.

Den 7 mars blir Harry och Meghan intervjuade av Oprah Winfrey.
Den 7 mars blir Harry och Meghan intervjuade av Oprah Winfrey.

– I vanliga fall brukar kungahuset gå ut med ett pressmeddelande när ett kungligt barn föds. Och det följs ofta upp med grattishälsningar från deras olika sociala konton. I det här fallet sa kungafamiljen inte en knyst. Det visar bara att kungahuset nu börjat ta avstånd från paret, säger hovexperten Sara Ericsson.

Hon tror att intervjun genomförs för att Harry och Meghan redan har känt till drottningens beslut ett tag och att alla officiella kopplingar till organisationerna skulle upphöra.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

PODD Harry och Meghan har inte en chans

Harry och Meghan ska tala ut i Oprah Winfreys program. Vi analyserar det vågade beslutet och pratar om konsekvenserna av parets agerande. Brittiska hovet är inte roade. Vi pratar också om prinsen som lades in på sjukhus, drottningen som skickades med ambulans för att undersökas av läkare och varför tyska medier så totalt missuppfattade hela händelsen vid Drottningholm. Vi diskuterar även de nya uppgifterna kring prinsessan Latifa som försökte fly från sin familj i Dubai. Det har äntligen kommit ett livstecken - men vad händer egentligen med prinsessan i fångenskap?

Med Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE