Prinsessan Märtha Louise - allt du vill veta

Fakta om Märtha Louises arbete, intressen och familj

Märtha Louise är norsk prinsessa och äldsta barn till kung Harald och drottning Sonja.

Men vem är hon och vad jobbar hon egentligen med?

Här är allt du behöver veta om prinsessan Märtha Louise.

Prinsessan Märtha Louise avsade sig titeln Hennes Kungliga Höghet i samband med giftermålet med Ari Behn. Hon ville bli mer självständig mot kungahuset och kunna tjäna egna pengar.
Prinsessan Märtha Louise avsade sig titeln Hennes Kungliga Höghet i samband med giftermålet med Ari Behn. Hon ville bli mer självständig mot kungahuset och kunna tjäna egna pengar.
 • Prinsessan Märtha Louise föddes den 22 september 1971 på Rikshospitalet i Oslo.
 • Hon är äldsta barn till kung Harald och drottning Sonja. Märtha Louise borde varit kronprinsessa enligt en grundlagsändring, men man bestämde att det skulle gälla barn födda efter 1990. Istället är det Märtha Louises lillebror Haakon som är kronprins.
 • Prinsessan växte upp på Skaugum i Asker utanför Oslo.

Prinsessan Märtha Louise är äldsta barn till kung Harald och drottning Sonja. Hon föddes den 22 september 1971 på Rikshospitalet i Oslo.
Prinsessan Märtha Louise är äldsta barn till kung Harald och drottning Sonja. Hon föddes den 22 september 1971 på Rikshospitalet i Oslo.

Vad heter prinsessan Märtha Louise och vad har hon för titlar?

Prinsessan heter Märtha efter sin farmor, kronprinsessan Märtha, och Louise efter sin farfars farmor, drottning Louise.

Prinsessan Märtha Louise började prinsessan i första klass på Smestad skola i Oslo 1978.
Prinsessan Märtha Louise började prinsessan i första klass på Smestad skola i Oslo 1978.
Prinsessan Märtha Louise med två kompisar under en rast på Kristelig Gymnasium i Oslo.
Prinsessan Märtha Louise med två kompisar under en rast på Kristelig Gymnasium i Oslo.

Vad har prinsessan Märtha Louise för utbildning?

Kungaparet var väldigt noga med att Märtha Louise och hennes bror Haakon skulle få en så normal uppväxt som möjligt. De sattes i kommunala förskolor och skolor.

Under sin uppväxt deltog prinsessan i flera olika aktiviteter. Hon sjöng i kör, spelade tvärföljt, dansade folkdans och red.

 • 1978 började prinsessan i första klass på Smestad skola i Oslo.
 • 1990 tog Märtha Louise studenten på Kristelig Gymnasium i Oslo. Hennes fördjupningsämne var språk.
 • Samma höst började hon på Waterstock Ridesenter i England och hon studerade litteratur vid Universitetet i Oxford.
 • Lite senare flyttade hon till ridcentret Arena UK för att vidareutbilda sig inom banhoppning.
 • 1992 började prinsessan Märtha Louise på Bjørknes Privatskole i Oslo.
 • Hon läste även fysioterapi vid Högskolan i Oslo. Praktiken gjorde hon i Maastricht i Nederländerna.
 • I december 1997 blev hon certifierad fysioterapeut och utbildade sig även inom Rosenmetoden.
 • Under dessa år satsade prinsessan mycket på hästhoppning och var med i norska landslaget. Hon avslutade sin hoppkarriär 2000.

Vad jobbar prinsessan Märtha Louise med?

I samband med giftermålet med Ari Behn avsade sig Märtha Louise Hennes Kungliga Höghet-titel. Hon ville stå mer självständig från kungahuset och även tjäna egna pengar.

Sedan dess har Märtha Louise arbetat med flera olika saker, några av dem har varit mycket ifrågasatta av norrmännen och omvärlden.

 • Märtha Louise har skrivit flera böcker och har även haft bokuppläsningar i norsk tv. Hon har bland annat tillsammans med Elisabeth Nordeng skrivit: ”Född sensitiv: våra berättelser”, ”Sensitiva barn: det högkänsliga barnet från nyfödd till tonåring” och ”Änglarnas hemligheter: änglars natur, språk och hur du öppnar dig för dem”.
 • 2007 startade hon änglaskolan Astarte Education (fick senare namnet Soulspring) tillsammans med sin väninna Elisabeth Nordeng. Det väckte mycket uppmärksamhet och kritik, Märtha Louise hävdar att hon kan tala med änglar och kurserna var dyra. En del experter menade att projektet var svindleri. Skolan lades ner 2019.
 • 2018 startade Märtha Louise Youtube-kanalen HEST360 tillsammans med Geir Kamsvåg.
 • 2019 genomförde hon en föreläsningsturné med pojkvännen och shamanen Durek Verrett. Namnet på föreläsningen var ”Prinsessan och Shamanen”.

Märtha Louise genomför fortfarande en del officiella uppdrag för kungahuset, främst inom områden som handlar om funktionsvariationer.

Hon är beskyddare av åtta organisationer och har även Prinsessan Märtha Louises fond som stöttar barn och unga med funktionsvariationer.

Hon är även styrelsemedlem i Stiftelsen Vi som också stöttar utsatta barn och ungdomar genom idrottsaktiviteter.

Prinsessan Märtha Louise och shamanen Durek Verrett blev ett par 2019.
Prinsessan Märtha Louise och shamanen Durek Verrett blev ett par 2019.

Vem är Märtha Louises pojkvän shamanen Durek Verrett?

Durek Verrett är amerikan, född 1974, och bosatt i Los Angeles. Men han har rötter från flera olika länder: Verretts mamma är av norsk-indisk börd och hans pappa kommer ursprungligen från Haiti.

Han uppger på sin hemsida att han är schaman i sjätte generationen. Med bas i Los Angeles har han anlitats av Hollywoodkändisar som Gwyneth Paltrow och erbjuder bland annat att bringa framgång och lycka i människors liv – exempelvis genom healing.

Verrett har vid flera tillfällen hävdat att han kan hela sjuka.

Han har blivit kritiserad, bland annat för att påstå att barn som får cancer orsakar det själva för att de är olyckliga. Det ledde till att Verretts bok ”Spirit Hacking” stoppades från utgivning i både Norge och Sverige.

Shaman Durek och Märtha Louise träffades genom en gemensam vän 2019. Samma vår var de med i tv-programmet Skavlan och berättade om sin vänskap. Det visade sig snart att de var mer än så. De berättade om sin kärlek på sina Instagramkonton i oktober samma år.

Prinsessan Märtha Louise och skandalerna

Märtha Louises änglaskola som startade 2007 väckte mycket uppmärksamhet genom alla de år den pågick. Kritikerna menade att det var lurendrejeri att påstå att prinsessan kan tala med änglar och att kurserna var dyra.

2019 gav sig Märtha Louise och Durek Werrett ut på en föreläsningsturné, som fick namnet ”Prinsessan och Shamanen”, i Danmark och Norge. Det var bland annat tänkt att de skulle framträda i en kyrka i Stavanger, men den stoppades av biskopen i Stavanger efter stora protester.

Det ledde till en diskussion huruvida det var moraliskt rätt av Märtha Louise att använda sin kungliga prinsesstitel för att marknadsföra en föreläsning om shamanism. Efter samtal med kung Harald och kronprins Haakon bestämdes det att Märtha Louise inte får använda prinsesstiteln i kommersiella sammanhang. Hon bad offentligt om ursäkt.

Prinsessan Märtha Louise har tre döttrar: Maud Angelica föddes 2003, Leah Isadora föddes 2005 och Emma Tallulah föddes 2008.
Prinsessan Märtha Louise har tre döttrar: Maud Angelica föddes 2003, Leah Isadora föddes 2005 och Emma Tallulah föddes 2008.

Prinsessan Märtha Louises familj

Märtha Louise förlovade sig med författaren och konstnären Ari Behn 2001. Den 24 maj 2002 gifte de sig i Nidarosdomen i Trondheim.

2002. Paret fick tre döttrar.

 • Maud Angelica föddes 2003
 • Leah Isadora föddes 2005
 • Emma Tallulah föddes 2008.

Äktenskapet med Ari Behn tog slut 2017 då parets skilsmässa gick igenom.

Julen 2019 tog Ari Behn sitt liv, 47 år gammal.

Prinsessan bor med sina barn i Lommedalen i Bærum kommun. De planerar att flytta till Durek Verrett i Los Angeles.

Vad har prinsessan Märtha Louise för intressen?

Märtha Louise älskar friluftsliv och att vara ute i naturen.

Hon är en duktig hoppryttare och tävlade i norska landslaget som ung. Hästarna var hennes stora intresse under hela uppväxten.

Prinsessan säger själv att hon är högkänslig och har skrivit böcker i ämnet. Hon är mycket intresserad av andlighet.

Prinsessan Märtha Louise genomför fortfarande en del officiella uppdrag för kungahuset, främst inom områden som handlar om funktionsvariationer.
Prinsessan Märtha Louise genomför fortfarande en del officiella uppdrag för kungahuset, främst inom områden som handlar om funktionsvariationer.

Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

PODD Prins Harry avslöjar privata detaljer från det förflutna

Prins Harry attackerar både sin pappa prins Charles och sin farmor drottning Elizabeth i en ny podd. Vi analyserar läget kring den brittiska kungafamiljen efter prinsens nya angrepp. Vi pratar även om Harrys nya projekt tillsammans med Oprah Winfrey. Det fokuserar på psykisk ohälsa och hur Harry kommer att dela med sig av sina privata trauman och sorger. Vi pratar också om hur prins Andrew straffats i hemlighet och hur det går för den omtalade thailändska kungen som tagits in för intensivvård på sjukhus.

Med Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE