Då blir Harrys barn prins och prinsessa

Just nu är de ”bara” Archie, tre år, och Lilibet, två veckor gammal.
Men när farfar Charles kröns till kung blir de prins och prinsessa.

Prins Harrys och hustrun Meghan Markles två barn Archie Harrison och lilla Lilibet Diana, som föddes 4 juni, har just nu inga kungliga titlar.

Men det kan ändras inom en inte alltför avlägsen framtid. Nuvarande regenten, drottning Elizabeth, är 95 år och nästa år firar hon 70 år på den brittiska tronen. När hon dör kommer prins Charles att krönas till ny kung i Storbritannien.

Archie, här bara några månader gammal, tillsammas med Meghan och Harry.
Archie, här bara några månader gammal, tillsammas med Meghan och Harry.

Rätt att bli uppgraderade

Först då kan den nye regentens barnbarn få sina kungliga titlar. I dag har endast Charles äldste son, prins William, och Kate Middletons tre barn kungliga titlar: prins George, prinsessan Charlotte och prins Louis.

Det var kung George V som satte reglerna 1917. Enligt dem har barnbarn i direkt nedstigande led på den manliga sidan rätt att bli "uppgraderade" till prinsar och prinsessor.

”Inte vårt beslut”

När prins Harry, 36, gifte sig med Meghan, 39, 2018 fick de titlarna hertig och hertiginna av Sussex. När Archie föddes fick han titeln Earl of Dumbarton, men hertigparet meddelade att han skulle gå under namnet Archie Mountbatten-Windsor. Senare kan Archie få en andra titel, innan han ärver hertigdömet.

Innan Archie föddes fördes diskussioner om hans titlar, enligt Harry och Meghan i tv-intervjun med Oprah Winfrey i mars.

– De sa att de inte ville att barnet skulle bli prins eller prinsessa och att han inte skulle få livvakt.

Meghan säger i intervjun att hon skulle acceptera att Archie skulle få en titel om det betydde att han skulle skyddas.

– Det är inte vårt beslut. Även om jag nu har förstått vad som följer med en titel, på gott och ont, är det en rättighet att sen besluta om, säger hon.

Harry och Meghan under Oprah-intervjun. Lilibet låg då i magen.
Harry och Meghan under Oprah-intervjun. Lilibet låg då i magen.
Publisert:

LÄS VIDARE