Kronprinsessan vill få oss att värna naturen

Av: 

TT

Kronprinsessan Victoria

Sedan 40-årsdagen har kronprinsessan Victoria vandrat i Sveriges alla landskap. I tider då svenskarna tvingas stanna hemma hoppas hon att fler ska upptäcka naturen – för att också börja ta bättre hand om den.

Klipporna i Bohuslän, Medelpads skogar och Gotlands vidsträckta stränder – i samband med sin 40-årsdag önskade sig kronprinsessan Victoria möjligheten att vandra i Sveriges alla landskap. Nu har erfarenheterna blivit en bok, "Upptäck Sverige med kronprinsessan Victoria" av Johan Erséus, som släpps lagom till hennes 43-årsdag. Kronprinsessan har själv skrivit förordet, där hon vittnar om sin längtan ut i skog och mark. Visserligen har hon på grund av sin roll besökt stora delar av Sverige.

– Men det är sällan man kommer ut i naturen, det är ofta städerna man kommer till, säger hon till TT, en solig dag utanför Haga slott, och fortsätter:

– Det här går också i linje med Daniels och min ambition att uppmuntra till mer fysisk aktivitet och att bryta vårt stillasittande som allt mer präglar vårt samhälle. Och vandringarna var en jättehärlig ursäkt att inte bara vara inne på kontoret, säger hon.

Lagom till kronprinsessan Victorias 43-årsdag har hennes landskapsvandringar blivit en bok, "Upptäck Sverige med kronprinsessan Victoria" av Johan Erséus.

Hyllar allemansrätten

Att påminna svenskarna om vår naturskatt är en passion som kronprinsessan har haft länge. Hon hyllar allemansrätten, som gör att naturen är tillgänglig för alla – gratis. I år är det särskilt viktigt att upptäcka resmål runt knuten, understryker hon.

– Man kan göra väldigt mycket i Sverige och nu mer än någonsin behövs vi svenskar här hemma. När den internationella turismen inte kommer att vara så påtaglig kommer vi att behöva stötta de aktörer som kämpar för att överleva, säger hon.

Själv slogs hon av variationen på naturen under sina vandringar. Egentligen hade hon redan sett en Sverigeresa för sitt inre: hon fick visionen före sitt bröllop för tio år sedan, när hon tillsammans med sin blivande make Daniel lyssnade till Benny Anderssons musik, som sedan blev visan ”Vilar glad. I din famn” med text av Kristina Lugn.

– Det kan låta lite märkligt men inför vårt bröllop skrevs den här fantastiska sången och vi satt i studion och fick lyssna. Det var som att hela Sverige spelades upp för mig. Det kändes som att jag satt på gåsen Akka i Nils Holgerssons resa, och började i Skåne med alla slätterna, vidderna och fälten. Så jag tänkte, "hur kan jag få vara Nils Holgersson?".

I samband med sin 40-årsdag önskade sig kronprinsessan Victoria möjligheten att vandra i Sveriges alla landskap. Vandringarna genomfördes under alla årstider.

Folkbildande vandringar

Under vandringarna bar hon med sig en lapp med ord som hon fick av Skaras domprost i Västergötland: "Frihet. Långsamhet. Enkelhet. Bekymmerslöshet. Tystnad. Delande. Andlighet." Men så mycket reflektion blev det egentligen inte – i stället blev vandringarna folkbildande resor där varje landskap gav nya lärdomar om allt från industrihistoria till geologi.

I Medelpad blev hon till exempel tagen av att höra om skogsbrukarnas historia.

– Det var starkt, att höra om det tuffa liv man levde som skogsbrukare för 100-150 år sedan. Det var ensamt, kallt och jäkligt på alla sätt och vis. Har man med sig någon som kan historien, eller en bok, så ser man så mycket mer, säger hon och berättar att prins Daniels farfar var skogsbrukare som förfrös sig gång på gång i sin skogshydda.

– Och det är inte så länge sedan.

”Det är helande och läkande på många sätt att vara i naturen, både fysiskt och psykiskt. Men jag tror att också för vår framtid är det viktigt att många lär sig uppskatta naturen, för att värna den och se de värden som annars kan gå förlorade, väldigt snabbt”, säger kronprinsessan Victoria.

Svagare band

Men även om närheten till naturen betraktas som något ursvenskt så tror kronprinsessan att våra band till den snabbt blir svagare. Ju mindre vi vistas i skog och mark, desto sämre blir vi på att läsa av naturen, menar hon, och pratar mångordigt om vikten av att bevara den biologiska mångfalden. Att vi ska komma ut mer handlar inte bara om vår egen hälsa.

– Det är helande och läkande på många sätt att vara i naturen, både fysiskt och psykiskt. Men jag tror att också för vår framtid är det viktigt att många lär sig uppskatta naturen, för att värna den och se de värden som annars kan gå förlorade, väldigt snabbt.

Hon framhåller viktiga aktörer, som när förskolor lär barnen om pollinering och kretslopp. Hennes eget miljöintresse grundlades i barndomen, då hennes föräldrar ofta pratade om naturen och miljön, minns hon.

– Var det någon mur upptäckte pappa den och berättade att ”det måste ha stått ett gammalt hus här, för det där en gammal apel”. Han läser naturen, och mamma dök ofta ned och plockade upp en blomma eller skalbagge, och berättade och refererade till sin barndom i Brasilien. Så det blev väldigt målande och spännande.

Den 14 juli 2020 fyller kronprinsessan 43 år. Då kan alla som vill ta del av hennes många landskapsvandringar genom Sverige i en ny bok, "Upptäck Sverige med kronprinsessan Victoria".

Förändrade vanor

Att våra vanor och rutiner rubbas på grund av coronapandemin kan också föra något gott med sig, funderar kronprinsessan. Fler vill vara ute i naturområden – det vittnar både länsstyrelser som sköter nationalparkerna om, och Kungliga Djurgårdsförvaltningen som har ansvar för stora grönområden i Stockholm.

– Det är fantastiskt att människor rör sig ute och får ett ökat sug efter skog och mark, men slitaget ökar. Så då måste man vara observant på hur man lägger leder och kanske leder om, säger kronprinsessan.

Själv kommer hon att semestra i sitt favoritlandskap.

– Jag har tillbringat alla mina somrar på Öland, så det ligger mig varmt om hjärtat av den anledningen.

Boken "Upptäck Sverige med kronprinsessan Victoria" av Johan Erséus baseras på ett stort antal samtal med kronprinsessan. Boken innehåller naturbilder från samtliga svenska landskap.

Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

PODD Victoria - en hyllad kronprinsessa

Veckans avsnitt tillägnar vi kronprinsessan Victoria. Vem är hon, hur såg uppväxten ut och vad är det som gör henne till en av världens mest populära kungligheter?

Med: Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Återfukta håret efter sommaren! Just nu 25% rabatt på populära produkter från K18.

Extern länk från MEDS

Gå till Kampanjen


Publisert:

LÄS VIDARE

Här spelar Prins Daniel golf – med Armand Duplantis

ÄMNEN I ARTIKELN

Kronprinsessan Victoria

Svenska kungahuset

Resa | Vandringsresor

Fjällvandring

MER OM KUNGLIGT

Kronprinsessans största önskan på födelsedagen

Här spelar Prins Daniel golf – med Armand Duplantis

Här surrar prinsessan Estelle med lillebror Oscar bland Hagas bin

Så firar Victoria sin födelsedag under coronakrisen

Grattis, Victoria! – Så blir ovanliga firandet av kronprinsessan

Prinsparet tipsar om smultronställe: Lantlig miljö

Prinsessorna sågs igen efter ett och ett halvt år isär

Prins Gabriel firar tre år med tårta i trädgården

Så firar kungen sin födelsedag

Kungen i Värvet: Jag kände mig som en säl

Besökare lämnar avföring i drottningens slottspark

Kronprinsessan Victoria - allt du behöver veta

Victoria bjuder in till rundvandring på slottet

Kungahuset kommenterar ryktena om skilsmässa mellan Victoria och Daniel: ”Saknar grund”

Societetsparet gifta – kronprinsessan Victoria gäst

Victoria och Daniel startar hösten i Italien

Kronprinsessans brev till alla nybakade studenter

Victoria laddar för hösten i Rom

Victoria blev kärleks–bombad av Mette-Marit

Här gör prins Gabriel, 3, sitt första kungliga uppdrag – målade fågelholk

”Kungen tyckte det var ett intressant samtal”

Hovets besked en toppnyhet i Europa

Till slut bestämde sig Victoria och Daniel för att sätta ner foten

Äntligen fest på slottet!