Vän till kungen död efter covid-19

Kungliga patriotiska sällskapets tidigare ordförande och kungavännen Johan Nordenfalk, 86, har dött i sviterna av covid-19.

”Kungen har informerats”, meddelar Hovet.

Kronprinsessan Victoria tillsammans med Johan Nordenfalk.
Kronprinsessan Victoria tillsammans med Johan Nordenfalk.

Kungliga patriotiska sällskapets tidigare ordförande, Johan Nordenfalk. 86, har dött med covid-19.

Sällskapet grundades 1766 och stödjer bland annat integrationsprojekt och publicering av historiska böcker. De delar även ut medaljer för bland annat individuella insatser inom svenskt näringsliv och bevarande av svenskt kulturarv.

– Han har gjort stora insatser för både näringslivet och socialt arbete genom sällskapet, säger den nuvarande ordföranden Erik Norberg.

– Kungen har informerats om detta, säger Johan Tegel, informationssekretare vid Hovet.

Kungen har tidigare uttryckt sig kritiskt mot Sveriges hantering av pandemin och i programmet ”Året med kungafamilijen” på SVT berättade kungen just om hur pandemin på senare tid kommit allt närmare.
– Jag anser att vi har misslyckats. Det är ett stort antal som har avlidit och det är fruktansvärt. Det är något som vi alla lider med, sa Carl XVI Gustaf i ”Året med kungafamiljen”.

– Det är klart att under den senaste tiden så har det känts mer påtagligt, det har krupit närmare och närmare.

Johan Nordenfalk verkade både inom det privata näringslivet och politiken under sin långa karriär. 1964 blev han sekreterare i Wennerström-kommissionen som utredde flygöversten Stig Wennerströms spioneri för Sovjetunionen. Sedan arbetade han på finansdepartementet under Gunnar Sträng, för att sedan gå till Johnsonkoncernen. Efter det arbetade han som statssekreterare på det nu nedlagda Handelsdepartementet.

Han kom senare att arbeta som kringresande ambassadör och fick HM Konungens medalj i största storleken för sitt arbete med att stötta mindre företag i Sverige.

Johan Nordenfalk och kungen har genom åren ofta setts tillsammans på olika tillställningar, och han ingick även i kungens jaktlag.

Även hans son som också har namnet Johan Nordenfalk, står kungafamiljen nära. Han var bland annat gäst på kungens födelsedagsbankett 2016.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Publisert:

LÄS VIDARE