En drottning har flyttat in vid Haga slott

Kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle och prins Oscar var ute på äventyr i grönskan vid Haga slott.

Vad de gjorde?

Tog hand om en liten drottning.

Kronprinsessan Victoria tillsammans med barnen prinsessan Estelle och prins Oscar tittade till kronprinsessparets bikupor på Haga slott tillsammans med biodlare Lotta Fabricius Kristiansen.
Kronprinsessan Victoria tillsammans med barnen prinsessan Estelle och prins Oscar tittade till kronprinsessparets bikupor på Haga slott tillsammans med biodlare Lotta Fabricius Kristiansen.

I rådande coronatider skulle man nästan kunna tro att kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle och prins Oscar hade klätt sig i extra virussäkra overaller. Men sanningen var en annan.

I stället var de ute i en hage nära Haga slott en kväll tidigare i veckan för att lära sig mer om den biologiska mångfalden och kontrollera de bikupor som finns i anslutning till slottet. Detta med anledning av att det i dag är ”världsbidagen”.

– Kronprinsessan ville uppmärksamma dagen genom att tillsammans med prinsessan Estelle och prins Oscar titta till de bikupor som finns på Haga, säger Margareta Thorgren på Hovets informationsavdelning.

Bikuporna var en bröllopspresent till kronprinsessparet 2010 från Sveriges biodlares riksförbund. Just nu finns det totalt fyra stycken bikupor. Exakt antal bin är inte klarlagt, med det kan röra sig om drygt 200 000.

– Bin är väldigt aktuellt med tanke på alla biohotell och dylikt. Och de är viktiga för den biologiska mångfalden, säger Margareta Thorgren.

Med hjälp av biodlare Lotta Fabricius Kristiansen, som ansvarar för bikuporna på Haga, kunde Victoria och barnen under kvällen hitta en av bikupornas drottning bland de tusentals arbetsbina.

Kunglig honung till försäljning

Runt midsommar beräknas den första honungen kunna skördas från bikuporna. De fyra bisamhällena brukar under ett normalår ge en skörd på mellan 80–100 kg honung.

Honungen säljs därefter i Slottsboden och intäkterna gå till Victoria och Daniels gemensamma stiftelse.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny


PODD Ex-kungens trubbel med rättvisan

Det har skett en hemlig flytt mitt i coronakrisen, världen har fått en ny prins och prins Andrew är åter i blåsväder. Thailands kung gömmer sig på lyxhotell i Tyskland, Harry och Meghan liv blir film och Spaniens ex-kung misstänks för mutbrott.

Med: Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE