Här är prins Julians fem faddrar

Kusin och vänner - men inga kungligheter

Prins Julian får stå utan kungliga faddrar.
Istället är det nära vänner och en kusin till prinsparet som får det hedrande uppdraget.

På lördag döps prins Julian i Drottningholms slottskyrka.

Lördagen den 14 augusti döps prins Julian i Drottningholms slottskyrka.

I vanliga fall får kungliga barn en eller flera kungliga gudmödrar och gudfäder. Men för Julian blir det bara vänner till familjen.

Patrick Sommerlath är prins Julians gudfar. Här tillsammans med ex-frun Maline och döttrarna Chloé och Anaïs och sonen Leopold.
Patrick Sommerlath är prins Julians gudfar. Här tillsammans med ex-frun Maline och döttrarna Chloé och Anaïs och sonen Leopold.
  • Johan Andersson
  • Stina Andersson
  • Jacob Högfeldt
  • Patrick Sommerlath
  • Frida Vesterberg
Johan och Stina Andersson är faddrar till prins Julian.
Johan och Stina Andersson är faddrar till prins Julian.

Johan och Stina Andersson är från början goda vänner till prinsessan Sofia, men står numera även Carl Philip nära. Stina Andersson startade ett exklusivt skomärke och driver butik och nätförsäljning.

Johan Andersson driver investeringsbolaget Mellby gård.

Jakob Högfeldt med sin fru Therese.
Jakob Högfeldt med sin fru Therese.

Jacob Högfeldt är nära vän till prins Carl Philip sedan de pluggade tillsammans på Lundsberg. Han ingår även i kungens jaktlag och har studerat på Sveriges Lantbruksuniversitet, precis som Carl Philip.

Han är moderat kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Strängnäs.

Patrick Sommerlath representerar familjen. Han är son till drottningens avlidne bror Walther Sommerlath och alltså kusin till Carl Philip.

Frida Vesterberg är nära vän till prinsessan Sofia. De startade Project Playground tillsammans 2010.
Frida Vesterberg är nära vän till prinsessan Sofia. De startade Project Playground tillsammans 2010.

Frida Vesterberg är nära vän till prinsessan Sofia. De startade Project Playground tillsammans 2010 och driver verksamheten tillsammans. Frida bor i Kapstaden där även prinsessan Sofia har en bostad.

Historisk födsel

Prins Julian är det första barn som fötts utan att automatiskt bli en del av kungahuset. Hösten 2019 tog kungen ett beslut att utesluta alla barnbarn på prins Carl Philips och prinsessan Madeleines sida. Syfte var att tydliggöra vem och hur många som ska representera Sverige och kungahuset samt ta del av apanaget.

Det är troligtvis av den anledningen som prins Julian inte har några kungliga faddrar.

Så blir dopet

Dopceremonin börjar klockan 12.00 på lördag i Drottningholms slottskyrka. Gästerna anländer från klockan 11.00. Officianter är överhovpredikanten, biskop Johan Dalman, och hovpredikanten Michael Bjerkhagen.

Prins Julian döps i källvatten från Öland, en tradition som kungen startade när hans egna barn skulle döpas. Innan dess döpte man kungliga barn i vatten från Jordanfloden.

Dopklänningen är 115 år gammal och bars första gången av kungens pappa prins Gustaf Adolf 1906.

Efter dopet bjuder kungaparet in till en mottagning på Drottningholms slott. Gästerna kan få en närmare titt på dagens huvudperson, Julian kommer att ligga i Karl XV:s vagga under tiden som gästerna minglar.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

PODD Det stora frågeavsnittet

Vad händer om en prinsessa blir med barn före äktenskapet? Vad gör kungafamiljen med alla gåvor de får? Vad händer om prins Harry ångrar sig och vill tillbaka in i brittiska kungahuset? Vad händer med drottning Silvia när kungen dör? De här och många många fler frågor får du svar på när vi svarar på massor av lyssnarfrågor.
Med Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE