Drottningen i grannfejd om demensboende: ”Gör mig ledsen”

Drottning Silvias boendeprojekt har stått tomt i tre år.

I en ny intervju antyder hon att grannars fördomar mot demenssjuka ligger bakom tvisten.

– Det är väldigt smärtsamt, jag tycker det är väldigt grymt egentligen.

I maj 2017 invigde drottning Silvia sitt hjärteprojekt ”SilviaBo”.

Sex lägenheter och två visningslägenheter byggdes på Drottningholmsmalmen på Ekerö utanför Stockholm. Syftet var att par skulle kunna fortsätta bo tillsammans efter att någon av dem drabbats av demenssjukdom.

Men lägenheterna har stått tomma ända sedan de stod färdiga, efter att grannar överklagat bygget – och fått rätt.

– Det är synd, det måste jag säga. Det gör mig väldigt ledsen, säger drottning Silvia i en poddintervju med stiftelsen Alzheimer Life.

”Det är väldigt smärtsamt”, säger drottning Silvia om tvisten.
”Det är väldigt smärtsamt”, säger drottning Silvia om tvisten.

”Rädd att det är så”

Drottningen medverkar i intervjun i samband med internationella Alzheimerdagen, som är i morgon.

I intervjun frågar journalisten Henrik Frenkel om drottningen tror att grannarnas motvilja till SilviaBo kan bero på fördomar – att man inte vill ha demenssjuka som grannar.

– Jag har ofta tänkt på det. Jag vågar inte fråga därför jag är rädd att det är så. Och det tycker jag är väldigt smärtsamt, jag tycker det är väldigt grymt egentligen. Det är sex lägenheter, vi har byggt det på ett sätt så att ett par kan leva längre tillsammans och få stöd. Med Silviahemmet alldeles intill, så den ena kan gå på dagterapi, den andra skulle kunna gå till sin arbetsplats, vetande att partern mår bra och är omhändertagen. Att man kunde ge dem några år tillsammans, svarar drottning Silvia.

Kungaparet visar upp SilviaBo under invigningen 2017.
Kungaparet visar upp SilviaBo under invigningen 2017.
Modulhusen vid Drottningholm.
Modulhusen vid Drottningholm.

SilviaBo blev ”svartbyggen”

Pilotprojektet ägde rum i samarbete med Ikea, och möjliggjordes tack vare en privat donation från grundaren Ingvar Kamprad, enligt hovet.

– Nu står de helt tomma. Och inte bara att de står helt tomma, vi får se till att det inte förstörs. Det är värmen och allting, och vi byggde på ett sätt så det inte skulle bli så dyrt heller. Så det är ett mycket välmenat projekt, som kungen stöttade mig i, som jag gjorde verkligen helhjärtat, säger drottning Silvia i intervjun.

Aftonbladet har tidigare skrivit om hur SilviaBo stoppats efter att tre grannar överklagat byggplanerna till Mark- och miljödomstolen. De moderna byggnaderna ansågs inte passa in i miljön.

Mark- och miljödomstolen gick på grannarnas linje, bygglovet upphävdes och husen var att betrakta som ”svartbyggen”, rapporterade Aftonbladet.

Om coronarestriktionerna: ”Människor lider”

Drottning Silvia säger i podden att alzheimer och demenssjukdom är en fråga som hon tycker är oerhört viktig, och som hon försökt kasta ljus på i 25 års tid.

Utöver samtalet om alzheimer berättar drottningen, som fyller 77 år i december, om hur livet varit som riskgruppsperson i coronatider.

Drottningen säger att hon ”aldrig känt sig så mycket 70 plus” som nu.

– Det är lätt att föreställa sig den smärta alla äldre känner som sitter isolerade. Jag förstår att myndigheterna vill väl men människor lider, säger drottning Silvia i intervjun.

Publisert:

LÄS VIDARE