Prinsessan Sofia om kritiken: ”Hjärtekrossande”

Berättar i ny dokumentär om välgörenhetsarbetet

I tio år har prinsessan Sofia drivit sitt välgörenhetsprojektet ”Project Playground” i Sydafrika.

Men långt ifrån alla har sett engagemanget som något genuint från hennes sida, något som har tagit henne hårt.

– Spekulationerna om att ”de sätter upp det här för henne för att bättra på hennes rykte” var hjärtekrossande, säger hon i en ny TV4-dokumentär.

Redan som tonåring hemma i Älvdalen växte prinsessans Sofias vilja att hjälpa utsatta barn genom volontärarbete i Afrika. Som 16-åring tog hon sina sparpengar och reste till ett land i Afrika för första gången.

Genom åren har det blivit flera resor till bland annat Ghana och Sydafrika, där hon sedan tio år med och driver två center för barn i välgörenhetsorganisationen ”Project Playground”.

Prinsessan Sofia berättade om välgörenhetsarbetet med ”Project Playground”.
Prinsessan Sofia berättade om välgörenhetsarbetet med ”Project Playground”.

Till de båda anläggningarna i Sydafrika får utsatta barn bland annat komma för att äta, leka, spela fotboll, få läxhjälp och dansa. Varje dag kommer omkring tusen barn dit, berättar prinsessan i en färsk dokumentär.

I dokumentären, som sänds på TV4 på torsdagen, berättar hon om kritiken som genom åren har riktats mot henne och misstron mot att hennes engagemang skulle vara äkta. Kritiken har bland annat bestått i att välgörenhetsarbetet skulle vara anpassat för att se bra ut i rollen som prinsessa.

Prins Carl-Philip och prinsessan Sofia på prins Alexanders dop.
Prins Carl-Philip och prinsessan Sofia på prins Alexanders dop.

Ger perspektiv i egna föräldrarollen

Något hon även har känt varit orättvist mot andra engagerade. Prinsessan Sofia beskriver kritiken som hjärtekrossande.

– Främst för alla mina kollegor som jobbar så otroligt stenhårt med att försöka få det här att funka från alla perspektiv, säger hon.

I dokumentären berättar hon även om hur det ger perspektiv på olika svårigheter i vardagen och hur det påverkat henne sedan hon själv blivit mamma till prinsarna Alexander och Gabriel.

– Man blir mycket känsligare, man ser småsaker som påverkar ens egna barn. Barnen här upplever missbruk, fysiskt, psykiskt våld. Man blir mer emotionellt påverkad, säger hon.

Hon vill ta med sig upplevelserna hem och dela med sina egna barn och visa dem att allt inte är som den miljö de växer upp i.

– Jag hoppas kunna ge mina barn att livet är mycket mer, säger prinsessan Sofia.

Dokumentären sänds 21.00 i Tv4 på torsdagen.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

PODD Hemligt bröllop och stöld på Buckingham Palace

Kungligt med Jenny & Sara är tillbaka! I veckans avsnitt sammanfattar vi vad som hänt i den kungliga världen på sista tiden. Ett kungligt bröllop har ägt rum- i hemlighet, skatter har stulits från Buckingham Palace, detaljer avslöjas om Harry & Meghan i en ny bok och kronprinsessan Victoria och prins Daniel har varit på bröllop. Jenny & Sara besvarar lyssnarfrågor om kronprinsessan Margaretas arv och hur kronprinsessan Victorias framtida kröning kommer att se ut.
Med: Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE