De är gäster på kungliga superfesten i London

Kungligheterna som kommer till kung Charles kröning

Publicerad 2023-05-02

Den 6 maj samlas all världens kungligheter och statschefer i London för att se Charles krönas till kung.

2000 personer kommer att få en sittplats inne i Westminster Abbey, men ett par av de yngsta utländska kungligheterna får följa ceremonin på tv istället.

Från Sverige kommer kungen och kronprinsessan.

Enligt kunglig tradition brukar man fokusera på den yngre generationen när man bjuder in till kröning. Det gör man för att inte ta fokus från den person som nu officiellt blir regent.

Men i kung Charles fall har man frångått traditionen. Från Sverige kommer både kungen och kronprinsessan - istället för Victoria och Daniel.

– Hans majestät konungen har tagit beslut om att det är statschefen och tronföljaren som ska representera Sverige vid kröningsceremonin. Samma beslut togs vid de japanska trontillträdesceremonierna 2019, då kungen och kronprinsessan var på plats i Tokyo, säger Ulrika Näsholm, vid hovets informationsavdelningen.

Kungen och kronprinsessan Victoria representerar Sverige vid kung Charles kröning.

De yngsta får vara med kvällen före kröningen

Danmark skickar kronprinsparet Mary och Frederik och Norge gör likadant och skickar sitt tronföljarpar Haakon och Mette-Marit. Japan skickar också sitt kronprinspar Akishino och Kiko.

Men det finns fler länder som går emot traditionen och skickar sina monarker. Från Monaco kommer fursteparet Albert och Charlene. Från Spanien kommer kung Felipe och drottning Letizia och från Nederländerna kung Willem Alexander och drottning Máxima. En av anledningarna är att de ländernas nästa generation kungligheter ännu är lite för unga för att representera i egen person utan sina föräldrar.

Från Grekland kommer både drottning Anne-Marie och prinsparet Pavlos och Marie-Chantal. Grekiska kungahuset står nära det brittiska, kung Charles pappa hade grekiska rötter.

Belgien skickar sitt kungapar Philippe och Mathilde. Deras dotter prinsessan Elisabeth är också på plats i London, men kommer bara att vara med på den tjusiga mottagningen på Buckingham Palace dagen före kröningen. Det är även nederländska prinsessan Catharina-Amalia, kronprinsessan Victorias guddotter.

Prinsessan Catharina-Amalia och prinsessan Elisabeth (de två i bakre raden) kommer att få vara med på en festlig mottaning på Buckingham Palace kvällen före kröningen. De representerar den yngre generationen kungligheter under kröningshelgen.

De får inte stå på slottets balkong

På Buckinghams balkong kommer den brittiska kungafamiljen att sluta upp med den nykrönte kungen. Men det är enbart för arbetande kungligheter.

Det betyder att prins Harry, som kommer till London utan Meghan, inte får stå bredvid sin pappa. Prins Andrew tvingas också avstå efter att ha blivit av med sina kungliga uppdrag förra året efter att blivit anklagad för våldtäkt.

Prins Andrews exfru Sara ”Fergie” Ferguson är inte inbjuden till kröningen. Däremot är parets döttrar prinsessorna Eugenie och Beatrice med på gästlistan.

Kung Charles har bestämt att antalet gäster ska vara ca 2000. När hans mamma drottning Elizabeth kröntes byggde man stora läktare i Westminster Abbey så att 8000 gäster kunde delta. Men på grund av den ekonomiska krisen så hade ett så stort och dyrt event inte fallit i god jord. Dessutom har kung Charles ambitionen att modernisera kröningsceremonin.

Det är numera bara arbetande kungligheter som får stå på Buckingham Palace. Prins Harry och prins Andrew får inte stå tillsammans med kung Charles vid kröningen.

Det får inte komma

Många presidenter och premiärministrar är med på gästlistan. Men från USA kommer enbart presidentfrun Jill Biden. En anledning är att ingen sittande amerikansk president någonsin närvarat vid en kunglig kröning och att det inte finns någon önskan att bryta den traditionen.

President Emmanuel Macron och hans fru kommer att sitta med i Westminster Abbey. Enligt ett pressmeddelande anser Macron att hans ”närvaro tydliggör hans vänskap, respekt och aktning för Storbritannien och kung Charles”.

Det finns flera statsledare som inte får någon åtråvärd inbjudan. Rysslands president Putin är inte välkommen och det är inte heller Nordkoreas president Kim Jong-un. Vi kommer säkerligen inte heller se Belarus ledare som är nära sammankopplad med Putin.

Från Nederländerna kommer kungaparet Willem-Alexander och Máxima, från Norge kronprins Haakon och Mette-Marit. Från Sverige  kommer kungen och kronprinsessan Victoria. Daniel får stanna hemma med barnen. Från Danmark kommer kronprins Frederik och Mary.

Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

ANNONS

Tips på populär hudvård för dig:

KRONANS APOTEK

Eucerin Anti-Pigment Day Cream SPF30 50ml

186,75 kr

LOOKFANTASTIC

The Ordinary Glycolic Acid 7% Exfoliating Toner 100ml

97 kr

APOTEK HJÄRTAT

ACO Spotless Face Wash 200ml

99 kr

APOHEM

La Roche Posay Toleriane Dermallergo Eye Cream 20ml

194 kr

MEDS

Evy Technology Sunscreen Mousse SPF30 150ml

149,25 kr

DOZ APOTEK

Evy Technology Sunscreen Mousse SPF50 100ml

161,25 kr

DONNA BEAUTY

Exuviance SkinRise Morning Glow Pads 36st

409 kr

LYKO

Beauty of Joseon Relief Sun: Rice+Probiotics SPF50+ 50ml

142,59 kr

APOHEM

La Roche Posay Cicaplast Balm B5+ 100ml

160 kr

DONNA BEAUTY

DermaCeutic K Ceutic Post Treatment SPF50 30ml

329 kr

NOTINO

Bulldog Original Moisturizer 100ml

67 kr

APOHEM

Beauty of Joseon Revive Eye Serum Ginseng + Retinal 30ml

151 kr

APOTEA

Miniderm Body Cream 500g

239 kr

SETHANDSALLY.COM

Clinisoothe Skin Purifier 250ml

280 kr

MED24.SE

Jorgobé Niacinamide Serum 50ml

185 kr

NORDICFEEL

Clinisoothe Skin Purifier Spray 100ml

251 kr

LOOKFANTASTIC

it Cosmetics Your Skin But Better CC+ Correcting Full Coverage Cream SPF50 32ml

357 kr

APOHEM

CeraVe SA Smoothing Cleanser 236ml

109 kr

KRONANS APOTEK

La Roche Posay Anthelios UVMune 400 Invisible Fluid SPF50+ 50ml

137,9 kr

BOOZT.COM

Evy Technology Sunscreen Mousse For Kids SPF50 150ml

186 kr

MEDS

Canoderm 5% Body Kräm 500g

211,65 kr

BEAUTY BAM

Evy Technology Daily Defence Face Mousse SPF50 75ml

154 kr

LOOKFANTASTIC

The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% Concentrate 30ml

63 kr

LOOKFANTASTIC

The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5 Concentrate 30ml

111 kr

DONNA BEAUTY

COSRX Advanced Snail 92 All In One Cream 100ml

179 kr

MEDS

VitA-POS 5ml

99 kr

VETAPOTEK

Terclara 98 mg/ml

349 kr

LOOKFANTASTIC

The Ordinary Glycolic Acid 7% Toning Solution 240ml

144 kr

FYNDIQ

La Roche Posay Effaclar Duo Plus 40ml

159 kr

DONNA BEAUTY

COSRX Advanced Snail 96 Mucin Power Essence 100ml

159 kr

I samarbete med

Prisjakt.nu