Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
 
  


Krönikör i dag:
Belinda Olsson
26, journalist och redaktör för boken fittstim

Frankrike vinner EM. Förhoppningsvis blir det final mot Portugal. That would be nice. Det är som min kära vän Andreas säger: ”Frankrike spelar propagandafotboll, det är skolexemplet på hur fotboll ska gå till.”
Än så länge håller herr-EM hög klass. Tjejer är ju bättre på fotboll annars så det gläder mig att se att killarna håller måttet.
Men det är något som bekymrar mig. När det gäller kvinnor som utövar sport så fokuseras det ofta och mycket på deras utseenden. Golftjejerna får skäll för att de är fula och feta, de svenska volleybollbrudarna för att vägra spela i minimala dräkter och världsettan i tennis, Martina Hingis, får inte alls lika mycket uppmärksamhet som mediokra kollegor som spelar med tuttarna på väg ut ur Britney Spears-outfiten.
Med andra ord, idrottande tjejer bör vara snygga för då får gubbsen valuta för pengarna, det betyder både de manliga sportjournalisterna och den manliga publiken. Smart uttänkt. Men ingen ägnar en tanke åt hur man kan göra det extra mysigt för alla sportälskande kvinnor. Det är orättvist och dumt så klart och det måste vi ju ändra på.
Ta fotbolls-EM till exempel. Veckor av inte bara en eller två utan hela lag med snyggingar. Min kompis Linda från Göteborg uttryckte det så väl häromkvällen: ”Bra fotboll är som en god Capricciosa. Fotboll med Yksel är som en Capricciosa med vitlök.”. Yksel Osmanovski. Linda får något lyriskt i blicken och mumlar om rådjursögon, vackra lår och ”den där härliga pageliknande frisyren som är på utväxt”. Tänk hur många kvinnor - och bögar - som njuter av hårda rumpor, starka lår, fasta magar och vackra ansikten i närbild under EM. Vi måste ge dem mer. Vi måste ge mig mer.
Kom med bilagor där gamlingarna Hagi och Roland Nilsson avslöjar hur de håller sig i form, kom med samlarbilder, på Figo i olika förföriska poser, signade så klart. Kom UEFA med nya matchdräkter - åtsittande linnen så att man ser bicepsen. Och shortsen är för långa och fladdriga, kortare och tajtare ska det vara. Ge brudarna vad de förtjänar. De drömmer ändå om Nuno Gomes och Beckham om nätterna just nu. Blekfeta makar och pojkvänner göre sig icke besvär.

Har Belinda Olsson rätt? Tyck till!


Kvinnas krönikörer
Fredrik Virtanen
Pelle Andersson
Monica Rolfner
Hans Chrunak
Terrie Eriksson
Arne Höök
Marie Söderqvist


epost: kvinna@aftonbladet.se
telefon: 08-7252330
fax: 08-56252805