Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
 
  


Krönikör i dag: Terri Eriksson, 26, är skribent och partyprinsessa
Jag är inte säker på att jag är en riktig kvinna
Jag lider av akut identitetskris. Är jag verkligen kvinna? Vissa biologiska faktum tyder på detta. Men flera kulturella omständigheter talar definitivt emot det. Vad definierar en kvinna i vår kultur? Varje vecka matas vi med tusen och åter tusen uttalade och outtalade regler för vad det innebär att vara en riktig kvinna. För övrigt kräks jag på uttrycket ”riktigt kvinna”. Så vad är vi andra? Falska kvinnor, eller? Det är kvinnligt med rosetter och små skära blommor på vita sommarklänningar. Att prata om känslor. Förtjusning i pyssel (observera att kvinnor pysslar medan män är händiga när de utför exakt samma handlingar). Vara len och skär och hårlös på gränsen till fiktiv. Om man sammanställde låt oss säga de tjugo vanligaste definitionerna på kvinna och kvinnlighet i ett test ”Testa dig själv: Är du kvinna?” är jag rädd att jag inte skulle få många poäng. Blir jag då automatiskt man? Definitivt inte. Mansdefinitionen är precis lika snäv. En killkompis konstaterade nyligen på skämt att han omöjligen kunde ha någon flickvän. Jag är ju inte man. Jag fiskar inte, är inte grillmästare och är ointresserad av vilka Slitzredaktionen har utnämnt till de hundra sexigaste kvinnorna.
Vad är då vi som har icke könsspecifika intressen som att fika, lyssna på musik, förtala människor och gå på bio? Finns det ett tredje kön för oss?
Jag är bra på att raljera. Och avfärda saker som idiotier. Och egentligen har jag gjort fel, för det här är allvarligt. Generaliseringar är livsfarliga. Visst kan jag förstå att de är till för att göra en komplicerad verklighet begriplig. Problemet är att generaliseringar automatiskt utesluter en massa människor. Eller tvingar på människor definitioner de inte vill ha. Jag tycker vi gör så här; jag tycker vi skiter i ord som kvinna, man, manligt och kvinnligt i förslagsvis hundra år framåt. Vi kan i stället fokusera på att vi alla är människor. Så får vi se vad som händer (förutom att jag plötsligt skulle skriva för Aftonbladet Människa). Om jag skulle göra testet Är Du Människa? så är jag övertygad om att jag skulle klara mig. Med råge. Och du också.

Har Terri Eriksson rätt? Tyck till!


Kvinnas krönikörer
Fredrik Virtanen
Monica Rolfner
Hans Chrunak
Terrie Eriksson
Arne Höök
Arne Höök
Belinda Olsson
Marie Söderqvist

epost: kvinna@aftonbladet.se
telefon: 08-7252330
fax: 08-56252805