Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
 
  


Krönikör i dag:
Marie Söderqvist, 32, journalist och samhällsanalytiker
Med Ally McBeal som förebild blir du en dålig förlorare
Det är ett redan näst intill sönderdebatterat ämne - Ally McBeal.   Och kanske finns det knappast något nytt att säga. Men att titta på ett avsnitt, vilket jag gjorde häromveckan, är så provocerande att jag inte kan låta bli att skriva om programmet.
  Det sägs att serien gestaltar det kvinnliga sättet att arbeta och agera på.
  Att serien visar att man kan vara modern, vimsig, kvinnlig och godhjärtat och ändå vara en bra advokat. Men kan man verkligen det?
  Är inte verkligheten precis tvärtom. Den som ägnar sig alltför mycket åt privatliv och åt annat än jobb förlorar lön och kommer efter i karriären. Att gråta på toaletten i<\!q><$>stället för att förbereda nästa jobb är en förlorarstrategi, inte ett vinnande koncept.
  Att dessutom, som Ally McBeal, vara lika omogen som en femtonåring när det handlar om kärleksrelationer kan rimligtvis inte främja krävande sociala relationer <\n>i yrkesliv och nätverksbyggande.
  Om man inte kan tala med en man om förälskelser och känslor, hur ska man då kunna tala med en kollega om jobbiga saker.   Och hemska tanke - hur skulle det gå om Ally McBeal finge barn?   Barn, vilket hon ibland åtminstone hallucinerar om, kräver känslomässig mognad.
  Ally McBeal är inte en kvinnlig hjälte utan snarare en produkt av en skämtsam man.
  Ungefär som när smurfarna framställde en flicksmurf genom att blanda ihop en gnutta, fåfånga, lite list, en dos charm, lite fnitter och annat som en kvinna förväntades innehålla.
  Ally McBeal är kvinnlighet sedd genom någon av lustiga husets speglar - groteskt förvriden, inte ett ideal.

Har Marie Söderqvist rätt? Tyck till!


Kvinnas krönikörer
Fredrik Virtanen
Monica Rolfner
Hans Chrunak
Terrie Eriksson
Arne Höök
Belinda Olsson
Terri Eriksson
Pelle Andersson

epost: kvinna@aftonbladet.se
telefon: 08-7252330
fax: 08-56252805