Mejla

Daniel Swedin

Finska regeringen odlade själv krisen

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Jussi Nukari / TT / NTB Scanpix
Sannfinländarnas nye ledare har fått partiet utkastade ur regeringen

Timo Soini hade en plan. Han hade i åratal kämpat för att hans parti, det högerpopulistiska Sannfinländarna skulle bli salongsfähiga. Och efter riksdagsvalet 2015 - där partiet faktiskt förlorade väljare - var det så dags.

Man satte sig i regering med Centern och konservativa Samlingspartiet och fick ansvar för socialpolitiken, hälsovården, arbetsmarknaden, försvaret och landets rättspolitik. Själv blev Timo Soino utrikesminister. Inte så illa för ett parti befolkat av politiker som vill skicka homosexuella till läger på Åland och tvinga minoriteter att bära särskilda armband.

Skulle kramas ihjäl

Det där var inget att oroa sig för, enligt förståsigpåare i Finland. Sannfinländarnas föregångare - det konkursade Landsbygdspartiet - kollapsade när de släpptes in i regeringen. Så skulle också Sannfinländarna kramas ihjäl.

När så den nya regeringen - under ledning av Centerns Juha Sipilä - lanserade en nedskärningspolitik som syftade till att tukta fackföreningarna, sänka löner och avskaffa förmåner lockades många väljare i stället över till socialdemokraterna SDP. Att det kom fler flyktingar till Finland när Sannfinländarna styrde förargade deras mer främlingsfientliga väljare.

Dömd för hets

Då partiet började sjunka kom kraftig intern kritik från riksdagsledamoten Jussi Halla-aho, mest känd för att tidigare ha dömts för hets mot folkgrupp.

När så Timo Soini i våras meddelade att han skulle avgå samlades partiets kompromisslösa gräsrötter kring Halla-aho och gjorde honom i helgen till ny partiledare. En ny stenhårt främlingsfientlig hållning väntar.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Timo Soini lämnar partiet och regeringen.

Den manövern fick i går den finska regeringen att spricka. Centern och Samlingspartiet har tydligen gränser.
Nu väntar förhandlingar med vänsteroppositionen, eller nyval.

Så kan det gå när man bjuder in extremister och försöker tämja dem. Plötsligt visar de sig vara extremister.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

avDaniel Swedin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM