Mejla

Eva Franchell

Män i Sälen ska inte skrämmas

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Överbefälhavaren Micael Bydén och statsminister Stefan Löfven på plats i Sälen.
Överbefälhavaren Micael Bydén och statsminister Stefan Löfven på plats i Sälen.

LEDARE

FRA varnar för attacker mot det svenska elnätet. Det normala samhällslivet skulle bryta samman, konstaterar Mikael Odenberg på Svenska Kraftnät.
Gamla människor skulle fastna sex trappor upp i hyreshusen, maten skulle ruttna i kylen. Folk skulle inte längre kunna tanka bilen eller ta ut pengar i bankomaten.

För SVT berättar Mikael Odenberg om vårt sårbara samhälle. Utländska IT-spioner skulle kunna slå ut vårt elnät på sekunder.
Men larmrapporterna avlöser varandra denna kalla januari. Man hinner knappt bli orolig.

Varnar för Putin

Uppe i Sälen går testosteronstinna män i ylletröjor och varnar för Putin eller Trump eller bådadera. Alla vill ha mer pengar till försvaret och vår statsminister Stefan Löfven skriver en debattartikel som handlar om åtta hot mot Sverige.
Han upplevde kalla kriget och borde veta att det inte är rädslan som håller ihop ett samhälle.

Det är drömmen om ett gott samhälle som får oss att hålla samman och kämpa vidare. Bra skola för barnen, sjukvård som fungerar och luft som går att andas.

Vi kan offra en hel del bara för bostäder åt alla de som inte har någon stans att bo.

Ljus i husen

Vi vill ha ett elnät som fungerar, ljus i husen och klimatvänlig kraft till industrin. Prata mer om värmen och mindre om hoten, det skulle få oss att må bättre.

Efter alla larmrapporter från Folk och försvars stora möte uppe i Sälen var det riktigt skönt att i dag lyssna på Energikommissionens presskonferens i Rosenbad. Energiminister Ibrahim Baylan och kommissionens ordförande Bo Diczfalusy redogjorde för målet 100 procent förnybar elproduktion. År 2030 ska vår energianvändning vara 50 procent effektivare.

Bygger tillsammans

Kärnkraften blir kvar ett tag, ingen hade väl trott något annat. Men ett minskat beroende av kärnkraft och fossila bränslen ökar vår trygghet. Den förnybara energin växer snabbt, sol och vind är i dag de billigaste energislagen i världen. Målsättningen är också att Sverige ska vara helt förnybart år 2040. Det tar tid, men det ger oss hopp och självklart vill vi att statsmakterna ska skydda vårt klimatsmarta elnät.

Det handlar bara om hur vi beskriver vår infrastruktur. Är den något som kan krossas av spioner eller något som vi bygger tillsammans och som därför måste skyddas av samhället?

Det är när vi ser det goda i samhället som försvarsviljan växer. Ylletröjorna i Sälen ska inte skrämma oss. Vi behöver mer framtidstro och mindre testosteron i debatten.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven

Ibrahim Baylan

Energianvändning