ÅSIKT

En politisk elit borde inte ta taxi

Foto: Robin Lorentz-Allard
Philip Botström kunde ha hyrt en bil.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I tider när den politiska eliten ifrågasätts åker SSU-ordföranden taxi.
Philip Botström kunde ha tagit Moratåget. Han kunde ha hyrt en bil, men i stället valde han att lägga 7 900 kronor på en taxi från Sälen till Stockholm.

Han åkte från försvarsmötet i Sälen till ett möte med Socialdemokraternas verkställande utskott. Mellan två exklusiva möten och i sitt första försvar hänvisar han till sin egen säkerhet. Det var säkrast och mest effektivt att ta en taxi som bekostades av SSU.

Man med makt

Han fick informationen att det inte fanns bättre färdsätt, säger han. SSU-ordföranden bokar inte sina resor själv.
Bara en man med makt kan dessutom reflektera över sin egen säkerhet. Normala människor åker till jobbet dag som natt utan att någonsin kunna ta några sådan hänsyn. Folk är glada bara de kommer fram.
Även Philip Botström kom fram till Stockholm, men trots att han hänvisat till det verkställande utskottet gick han aldrig på det viktiga mötet. När det uppdagades ändrade han sin historia. Han har mått dåligt en tid, berättade han i stället på sociala medier. Han lider av stress och har utmattningssymptom som gör att han i bland inte orkar gå upp på morgnarna. Det var därför han inte gick på VU-mötet.
– Jag kunde inte stiga upp ur sängen, berättar han för Aftonbladet TV.

Borde fått stöd

Vi tänker inte ifrågasätta Philip Botströms hälsa, det är faktiskt djupt beklagligt att en 26-årig kille mår så dåligt att han inte kommer ur sängen. Han borde aldrig ha åkt till Sälen. SSU är ett ungdomsförbund där medlemmarna säkert kan dela på uppdragen. Om ordföranden mår lika dåligt som många andra ungdomar borde han kunna berätta det och få stöd av sin organisation.
Men en SSU-ordförande är predestinerad att bli något stort. Företrädarna Ingvar Carlsson, Bo Ringholm, Lars Engqvist, Jan Nygren, Anna Lindh, Mikael Damberg och Ardalan Shekarabi blev alla ministrar. Med tanke på den allmänna föryngringen borde Philip Botström snart kunna platsa i de allra högsta sammanhangen och kanske var det därför han med sådan lätthet satte sig i en taxi och åkte till Stockholm.

Populismen växer

Kanske var det också därför han hade så svårt att berätta om sina hälsoproblem trots att det borde hedra honom mer än alla divalater. Den politiska eliten ska inte åka taxi. Pampfasoner ökar avståndet till vanliga människor och det är särskit allvarligt i tider när populismen växer.
En SSU-ordförande kanske blir minister, men det innebär inte att han behöver bete sig som en.

ARTIKELN HANDLAR OM