ÅSIKT

Sverige borde inte göra som Danmark

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Då är det rasisterna som vinner. Oavsett vad moderaternas partistrateger tänker sig.

Dansk politik är inte som i Sverige. I Danmark saknas den benhårda blockpolitiken och mitten har alltid spelat en större roll än här. Men de grundläggande konflikterna – jobben, välfärden och ekonomin – är gemensamma över sundet.

Eller var. Efter 1998 hände något. Invandringsfrågan började klättra på väljarnas och inte minst mediernas politiska dagordning. I valet det året äntrade en ny maktfaktor scenen på allvar: Pia Kjaersgaard och det främlingsfientliga Dansk Folkeparti.

Många liberaler, och även socialdemokrater, började argumentera för att man skulle möta Dansk Folkeparti genom att ”prata mer om invandringens problem”. Genom att bekräfta människors världsbild skulle man få väljarna att stanna hos sina gamla partier och inte byta till Dansk Folkeparti. I praktiken blev det tvärtom.

Klimatet i samhällsdebatten försköts och blev allt råare, allt mer fördomsfull. Men Dansk Folkeparti minskade inte när övriga partier började använda deras retorik.

I valet 2001 nästan fördubblade Dansk Folkeparti sitt väljarstöd och blev tredje största parti. Dessutom blev de regeringsunderlag till den nya borgerliga regeringen och fick möjlighet att påverka politiken på allvar.

Parallellen till dagens Sverige är uppenbar. Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010. Frågor om invandring och integration får allt större utrymme. I takt med uppmärksamheten växer SD.

Spridda röster inom borgerligheten har länge argumenterat under paroller som: ”Tigandet kring invandringspolitikens problem måste få ett slut”. Tankesmedjan Timbro krävde efter valet att riksdagens partier öppnar förhandlingar med Sverigedemokraterna.

Men i fredags brast dammvallen. Migrationsminister Tobias Billström (M) gjorde sitt utspel om att vi bör ta emot färre flyktingar.

Det var så här det började i Danmark. Men när demokratiska partier tar upp rasisternas argument och verklighetsbeskrivning är det rasisterna som vinner. Oavsett vad Moderaternas partistrateger tänker sig.

Danmark har i dag en flykting- och invandringspolitik som väl egentligen bara hyllas av Sverigedemokraterna och andra rasistiska partier. Landet har blivit kritiserat av Europarådet och många har lämnat landet för att bosätta sig i Sverige.

Vill vi som land verkligen prova den vägen?

Vi kan ju inte säga att vi inte vet vart den leder.

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM