ÅSIKT

Nu tvingas Akilov möta terrorns offer

avIngvar Persson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Urban Andersson / AFTONBLADET / 4216

Rättegången mot Rakhmat Akilov kommer egentligen inte att handla så mycket om vad som hände den där eftermiddagen den 7 april förra året. Det vet vi.

Vi vet att Akilov stal en lastbil på Adolf Fredriks kyrkogata i centrala Stockholm. Vi vet att han körde den mot Drottninggatan där människor laddade upp för helgen, och att han lät lastbilen rusa fram som en dödlig projektil.

Fem människor miste livet, och enligt åtalet försökte Akilov döda ytterligare minst 130 personer. Flera skadades.

Allt det där är grundligt belagt, av vittnen, övervakningskameror och inte minst av elektroniska spår och bilder Akilov själv tagit.

Erkänner att han ville döda

Dessutom har Akilov erkänt att han körde bilen, och att syftet var att döda människor.

Den stora frågan för rätten blir varför attentatet på Drottninggatan inträffade? Varför stal Akilov lastbilen? Varför hade han rekognoserat platsen för dådet och varför hade han förberett sig genom att söka information och skaffa sig material?

Enligt det åtal som lämnades in i går ville Akilov tvinga Sverige att avsluta utbildningen av motståndare till terrorsekten IS i Irak och Syrien. Och han planerade sitt dåd tillsammans med andra.

Frågan varför är viktig. För juridiken, eftersom det är den som avgör om Akilov i lagens mening är en terrorist eller “bara” en galen massmördare. Men den är också viktig för att vi som samhälle ska kunna gå vidare. Och för offren, som har rätt att få svar.

Jakt på terrorister

De kommande månaderna kommer vi att prata om extremistisk islamism och diktaturen i Uzbekistan, men också om hur en människa på egen hand kan radikaliseras och om hur säkerhetspolisen ska bli effektivare i sin jakt på möjliga terrorister.

Att vi nu kan söka svaren beror på att det verkligen blir en rättegång. Det är inte självklart efter ett terrordåd eftersom gärningsmännen ofta är döda. Polisen menar att också Akilovs planerat att ta sitt liv på Drottninggatan.

Nu få han i stället möta sina offer i säkerhetssalen på Stockholms tingsrätt.

Akilov kommer att dömas till ett långt straff, men först sedan rätten har gått igenom anklagelserna bit för bit och offer för offer. Det är nämligen så ett rättssamhälle fungerar, också gentemot den som - likt Akilov - försöker använda våld och skräck för att utmana det samhället.

Om det som hände den 7 april var ett terrorbrott i lagen mening är en fråga för domstolen, men att det handlade om ett försök att förändra Sverige med skräck och våld är svårt att komma förbi.

Till vardags är det precis det vi menar med terrorism.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


ARTIKELN HANDLAR OM

Islamism

Terrorism