Jakten på finansspöken

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Finanskrisen är på riktigt. Värden för 50 biljoner dollar förstördes på 18 månader. 53 miljoner människor pressades ner i fattigdom.”

(Klicka för större version.)
(Klicka för större version.)

Hur kan det komma sig att finanskrisen inte har gjort att socialdemokratin flyttat fram sina positioner? undrar tidningen Arena i sitt nya nummer. Varför har partiet varit så ointresserat av frågan? Teorierna är många – svaret kanske enklare än Arena tror.

Wanjas AMF-trubbel

Enligt källor till Aftonbladets ledarsida var en bidragande orsak Wanja Lundby Wedins AMF-trubbel: Om vi pratar bonusar och girighet kommer alla bara prata ännu mer om Wanja, resonerade Socialdemokraterna och det är så att man vill gråta eller sparka på en oskyldig krukväxt.

Om det är något som har karaktäriserat socialdemokratin de senaste åren är det just att man har värderat politik mer utifrån vad den signalerar, än vilka samhällsproblem den löser. Men att futtigheten skulle ha gått såhär långt?

Staterna investerar

Finanskrisen är på riktigt. Värden för 50 biljoner dollar förstördes på 18 månader. 53 miljoner människor pressades ner i fattigdom.

Grundproblemet är att finansmarknaderna inte har fyllt sin funktion. De flesta investeringar i ny vetenskap kommer från stater (inte marknader). Stora företag hämtar kapital till ny teknologi internt. Inte från finansmarknaderna. Dessa har förvandlats till ett separat kasino där spökena härjar (se ovan hur de kan bekämpas).

Nästan ingen tror att det går att gå tillbaka till den typ av ekonomi som fanns förut.

Det behövs ett nytt ramverk som kan ersätta de senaste decenniernas marknadsfundamentalism och de internationella institutioner som är sprungna ur efterkrigstidens verklighet.

Socialdemokratin hade behövts i de diskussionerna.

Den brukade vara en intellektuell rörelse.

KK

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.