Ledare

Rätt val av Bodström

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Thomas Bodström har aldrig varit framtiden för den svenska politiken

slutar Thomas Bodström stannar i USA med sin familj och lämnar därmed sin riksdagsplats.
slutar Thomas Bodström stannar i USA med sin familj och lämnar därmed sin riksdagsplats.

Thomas Bodström har bestämt sig. Han stannar med familjen i USA och lämnar riksdagen.

Det är säkert ett alldeles riktigt val. För familjen Bodström, för det socialdemokratiska partiet och för svensk politik.

Problemet, för det finns ett problem, är att han inte bestämde sig före riksdagsvalet. De väljare som gav honom sitt förtroende har anledning att känna sig lurade. Politik är inte, och kan aldrig bli, ett jobb som alla andra. Och den som gör anspråk på att skriva reglerna för oss andra kan inte tillämpa en särskild regelbok för egen del.

Tio år har gått

Det har gått tio år sedan Göran Persson förvånade landets politiska etablissemang genom att utnämna en ung brottmålsadvokat och före detta fotbollsspelare till justitieminister. Thomas Bodström har tillfört sin alldeles egen energi, inte bara till socialdemokratin utan till svensk politik som helhet.

Det kanske går att tala om stjärnglans.

Just därför lär Bodström faktiskt även i fortsättningen ha en plats i socialdemokratin, trots den grundregel politiken delar med tungviktsboxningen. Gamla mästare återkommer – nästan – aldrig.

Men det är också därför Thomas Bodström aldrig har varit, och aldrig kommer att bli, framtiden för den svenska politiken eller för socialdemokratin.

Svensk politik handlar i grunden om tre saker: jobb, rättvisa och ekonomisk utveckling. Det är så svenska väljare ser det och det är så de röstar. Det är allvarliga saker och den som vill ha förtroendet att leda landet måste med fullständig trovärdighet visa att han eller hon ser det allvaret.

Allvar och trovärdighet. Det har aldrig varit Bodströms bästa grenar.

För att tala fotbollsspråk, han är en komplementspelare men absolut ingen lagkapten.

Därför kan socialdemokratin leva med att Bodström tar ett steg tillbaka på den politiska scenen. För partiledningen kan det till och med vara en lättnad att slippa kommentera kollegans insatser i Fångarna på fortet, eller reklamkampanjen för hans senaste bok.

Stort hål

Just nu har socialdemokratin nämligen större problem att hantera. Det handlar om att ge svaren på frågor om full sysselsättning, ekonomisk tillväxt och en ­anständig fördelningspolitik. Och det handlar om att göra svaren till ett trovärdigt alternativ till firma Reinfeldt och Borgs nedmontering av välfärdssamhället.

Ett stort hål kommer Bodström dock genast att lämna. Oppositionens lag i riksdagens årliga fotbollsmatch kommer inte att vara sig likt.

IP

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!