Propagandaministern

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nytt jobb Nu blir Per Schlingmann pr-ansvarig för regeringen.
Nytt jobb Nu blir Per Schlingmann pr-ansvarig för regeringen.

Nej, inte kommer han att kunna göra sjuka människor friska. Per Schlingmanns uppgift blir nog snarare att intala befolkningen att sjuka människor kan arbeta trots att de inte mår bra.

Som regeringens nya propagandaminister är det Per Schlingmann som ska ge arbetslinjen ett mänskligare ansikte. Fredrik Reinfeldt aviserade pr-satsningen redan i sin regeringsdeklaration häromdagen:

”Det är viktigt att säkerställa att avsikterna med reformen upprätthålls.”

Vill öka drivkrafterna

Statsministern vill inte ändra på sjukvårdsreformen, tvärtom vill han öka drivkrafterna för att få sjukskrivna att arbeta. Men sedan tillägger han:

”Stora förändringar, likt sjukvårdsreformen, kan leda till att enskilda drabbas av orimliga och icke avsedda konsekvenser. Det är viktigt att vara ödmjuk inför detta.”

Fredrik Reinfeldt menar att regeringen inte lyckats förklara sina reformer och det är här Per Schlingmann kommer in i bilden. Som ny statssekreterare i Statsrådsberedningen ska han putsa upp bilden av allianspolitiken. Inget annat än putsa, politiken ligger nämligen fast.

Lång beredning

Man kan säga att alliansregeringen är den bakvända regeringen. Förut har en reform alltid föregåtts av en utredning, sedan har remissinstanserna fått säga sitt. Efter en lång beredning har regeringen till slut kunnat lägga fram ett väl avvägt förslag.

Den bakvända regeringen har gjort precis tvärtom. Man har dunkat ut reformer och skattesänkningar. När det sedan visar sig att cancersjuka tvingas upp från sjuksängarna, då kastar man in pr-artilleriet. I efterhand ska nu folket talas till rätta: sjuka kan arbeta.

Inga ändringar

Under den kommande mandatperioden planerar regeringen inga större förändringar. Den nybyggaranda och reformiver som höll samman de fyra partierna minskar. I stället utökar statsministern regeringen vilket innebär ännu fler sakkunniga och när regeringskansliet sväller behövs det en propagandaminister som håller ihop trådarna.

Och han är verkligen en kul kille, Per Schlingmann. En gång var han med om att skapa Ipren-mannen, den intelligenta värktabletten. Den här gången ska han uppfinna den lyssnande alliansregeringen.

EF

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.