Ledare

Miljon­program för nästa generation

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

15 SEPTEMBER 2010. Bostadsmarknaden

80 miljoner kronor för en lägenhet.

Just nu slås rekordet för Sveriges dyraste lägenhet ännu en gång. Köparen får visserligen en paradvåning på Strandvägen i Stockholm, men priset är osannolika 173 000 kronor kvadratmetern.

En tvåa i samma område kostar 16,9 miljoner kronor. Tidigare i år såldes Sveriges minsta lägenhet – nio kvadrat – för nästan en miljon.

Den som har råd kan alltid hitta en lägenhet i Stockholm. Här råder ingen bostadsbrist, bara brist på pengar.

För medan bostadspriserna ökar så växer också kön till bostadsförmedlingen. Under fyra borgerliga år har Stockholms bostadskö ökat med 100?000 personer. Bostadssökande utan större förmögenhet får köa till de hyresrätter som fortfarande finns kvar. Under mandatperioden har den borgerliga majoriteten sålt ut 18 000 kommunala hyresrätter.

Stockholms innerstad har förvandlats till ett reservat för en medelålders övre medelklass. De unga, studenterna, de ensamstående och låginkomsttagarna skickas utanför tullarna. Finansborgarrådet Sten Nordin (M) lovar personligen att det ska byggas 57 000 nya lägenheter – i andra kommuner.

Det beramade miljonprogrammet byggdes en gång för att rymma 40-talisterna. Dagens unga vuxna är nästan lika många, men för dem finns inga program. I Stockholm saknar varannan ung vuxen (20–27 år) eget boende. I länet finns 80 000 studenter, men bara 12 300 studentbostäder.

Sten Nordin tror på de fria marknadskrafterna. Men byggherrarna har inget intresse av fattiga ungdomar.

Stockholm behöver ett program för fler billiga lägenheter. En modern stadsplan för hur man överbryggar bostadsklyftor och skapar en attraktiv stad för alla.

EF

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!