Ledare

Dags att byta ut Urban Ahlin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Utrikespolitiken beskrivs ofta som champagne och snittar i de fina salongerna.

I själva verket handlar den om krig och människors svåra umbäranden. Den handlar om barnadödlighet och kvinnor som våldtas.

Utrikespolitiken handlar i allra högsta grad om den amerikanska krigföringen i Afghanistan. Ett krig där Sverige dessutom deltar under Nato-befäl. Hittills har sex unga svenskar fått sätta livet till när de försvarat de amerikanska intressena.

Det är alltså inte något cocktail­party. Utrikespolitiken ska tas på stort allvar eftersom den så ofta handlar om liv och död.

Diplomatin är det fredliga sättet att lösa konflikter och komma överens. Av tradition och gammal vana handlar den ofta om hemliga och förtroliga samtal. Under flera år är det Urban Ahlin som har fört socialdemokraternas utrikespolitiska samtal.

När anteckningarna från hans samtal med amerikanska ambassaden 2007–2008 nu har läckt ut på Wikileaks är frågan om han ens för Socialdemokraternas talan.

Urban Ahlin förklarar att det blir en ”tough ride” att få igenom en truppökning i oppositionen och i det egna partiet.

”Det är klart att eftersom vi sitter i opposition tycker vi att allt regeringen gör är fel. Om vi hade suttit i regeringen skulle vi klart ha stöttat en ökning av trupperna i Afghanistan.”

Men, förklarar Urban Ahlin för den amerikanske andremannen Robert Silverman, medan han pratar på om partiets inre angelägenheter: ”Det hänger på Lena Hjelm Wallén.”

Han menar att det skulle vara en stor hjälp om man fick med sig Lena Hjelm Wallén för en truppökning. Som ordförande i Svenska Afghanistankommittén skulle hon vara ”helpful”.

Det är svårt att tro att Urban Ahlin faktiskt representerar sitt parti. Han skvallrar om socialdemokraternas valtaktiska grepp att skandalisera motståndarna. Han klagar på partiet och tycker att Moderaterna hade de bästa idéerna.

Det är mest löst pladder och Urban Ahlins klagan över det egna partiet som ambassaden kan skicka hem till Washington. Utrikespolitiken kräver ett väl avvägt språk, dessutom kan man anta att Socialdemokraterna behöver en mer lojal talesperson. Det verkar vara dags att också byta ut Urban Ahlin.

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Eva Franchell

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell