Parti nära ett sammanbrott

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

på gränsen till kollaps  Allt fler väljare tycks ha tappat förtroendet för Göran Hägglund och Kristdemokraterna.
Foto: JOHAN WESSEL
på gränsen till kollaps  Allt fler väljare tycks ha tappat förtroendet för Göran Hägglund och Kristdemokraterna.

LEDARE

Hur ska Göran Hägglund lyfta Kristdemokraterna? Det var en fråga som ställdes i SVT:s ”Agenda” i går kväll.

Ja, säg det. ”Verklighetens folk” tycks inte känna någon större entusiasm för det som Kristdemokraterna hittills åstadkommit. Bara 3,5 procent i senaste Sifomätningen visar klart väljarnas ljumma inställning.

Och då har Hägglund ändå varit flitigt i farten på senare tid och talat om valfrihet i familjepolitiken och om hotfulla politiska pekpinnar när det gäller de rödgrönas ”tvångsdelning” av föräldraförsäkringen, bland annat.

Men det går inte hem. De bakåtsträvande dragen i familjesynen lyser igenom lika tydligt som intoleransen när det gäller sexualiteten. Valfriheten genomskådas som fientlighet mot jämställdhet.

Billig populism

På liknande sätt förhåller det sig med talet om verklighetens folk som förtrycks av en kulturelit. Det avfärdas uppenbarligen och med all rätt som billig populism.

Motarbetad reform

Tydligaste exemplet på Kristdemokraternas svårigheter att tyda opinionen är ändå vårdnadsbidraget. Denna så kallade reform infördes för två år sedan. Om övriga allianspartier inte satte sig till direkt högljutt motvärn så visade i varje fall Folkpartiet klar motvilja och uttryckte vad det handlade om: en kvinnofälla. Och dessutom ett hack i regeringens omskrutna arbetslinje.

Långt ifrån hälften av kommunerna har använt sig av frivilligheten att införa bidraget, men det vill Hägglund & Co nu ändra på genom att göra det till ett obligatorium och samtidigt fördubbla bidraget från 3?000 till 6?000 kronor per barn och månad. Det är en iver man kan förstå när man tar del av hur ledande kristdemokrater valde att uppfatta en opinonsundersökning som gjordes i april: ”Väljarna vill ha vårdnadsbidraget”, utropade de glatt i Svenska Dagbladet. I själva verket svarade över 50 procent av de tillfrågade att de var för fortsatt frivillighet.

Sannolikt hamnar även denna vårdnadsbidragets version två i alliansens valmanifest. Men kommer det att ge Kristdemokraterna ett lyft?

Minskat förtroende

Göran Hägglund blev partiledare 2004. Han har hunnit bli luttrad och tacklar oftast varje dopp i opinionsträsket med en ansträngd men godlynt förklaring. Men nu är det som om det riktigt står klart att allt fler väljare verkligen tycks tvivla på att hans parti hör hemma i riksdagen. Och det gör de ju rätt i. Det är begripligt om Hägglund inte helt kan dölja en smygande desperation.

KA

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.