Mejla

Daniel Swedin

Valet står mellan barn och direktörer

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Politik handlar om att prioritera, heter det. Och i det här -valet kommer vi medborgare ställas inför en delikat prioriteringsfråga. Vems behov väger tyngst; den stenrika friskoleägarens fortsatta dragningsrätt på skattepengar eller den autistiska pojkens rätt till en fungerande skolgång?

Stöd kostar

Under den här mandatperioden har det flera gånger berättas om barn med behov av extra stöd som tvingas bort från sin skola och sina klasskompisar. 

Det mest kända exemplet är kanske 8-årige Conrads fall. I fjol fick hans föräldrar veta av den vinstdrivande friskolan Runstycket i Malmö att pojken inte var välkommen. Conrads diagnos – högfungerande autism – gjorde att skolan ansåg att han skulle behöva mycket stöd. Och stöd kostar pengar. Och pengar, det ska omvandlas till vinst. Inte satsas på skolbarn.

Man blir förbannad, men samtidigt är det svårt att moralisera. Majoriteten av de politiska partierna - från Sverigedemokrater till centerpartister - vill att aktiebolag ska få driva skola och enligt aktiebolagslagen är det avkastning till ägarna som måste vara en skolas -huvudsakliga mål om den drivs på det sättet. Som vårt skolsystem ser ut är det bara rationellt att stöta bort elever som kostar för mycket. Marknadens logik råder och valfriheten missgynnar elever som har särskilda behov. 15 procent av landets friskolor har -nekat tillträde till sådana elever. 

På tio år har antalet anmälningar till Skolinspektionen om bristande stöd till elever ökat från 300 till över 1 000. Forskning visar att friskolorna inte heller utmanat den traditionella specialpedagogik som finns i det offentliga skolsystemet.

De kommunala skolorna och de friskolor som faktiskt tar emot barn med särskilda behov finansieras av samma skattepengar som gjort att Barbara Bergström, friskolekoncernen Internationella Engelska -skolans grundare, nu är mångmiljonär.

SD har valt väg

Skattepengar som skulle kunna bli resurser som hjälper ett barn med asperger att ta sig igenom skolan - oavsett om den är kommunal eller fristående - har trixats i väg till skatteparadis.

Politik handlar som sagt om att prioritera. Att alliansen och Sverigedemokraterna valt att prioritera betygsinflation, fallande kunskapsnivåer och skolsegregationen för att inte stöta sig med sina kompisar i det välfärdsindustriella komplexet må vara hänt.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

LÄS VIDARE

Borgerliga väljare är smartare än sina politiker

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Skola & utbildning

Vinster i välfärden

Ekonomisk politik

Skolinspektionen