Tysk vänstervind

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-27

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

vinnare Delstatsvalet i tyska Hessen blev en framgång för socialdemokraternas Andrea Ypsilanti. Hennes tal om social rättvisa och jämställdhet i familjepolitiken har lockat väljare.

28 januari 2008 Vad betyder ett par delstatsval i Tyskland för oss i Sverige? Mer än man kan tro. Gårdagens vänsterframgångar påverkar nästa års val till förbundsdagen?–?och därmed maktbalansen i EU.

Tysklands politiska landskap är märkligt. De röd-gröna partierna fick en klar majoritet i det senaste parlamentsvalet.

Ändå har landet en borgerlig förbundskansler, Angela Merkel. Hon styr en koalitionsregering där kanslerns popularitet skjutit i höjden medan socialdemokratin sjunkit som en sten i opinionsmätningarna.

Nej till Die Linke

Förklaringen till denna paradox heter Die Linke, vänsterpartiet med rötter i kommunismen och i det missnöje inom socialdemokratin som anförts av rebellen Oskar Lafontaine. Hittills har den socialdemokratiska partiledningen sagt nej till organiserat samarbete med Die Linke.

I kommunalpolitikens Berlin går det däremot alldeles utmärkt. Där leder det socialdemokratiska framtidslöftet Klaus Wowereit en koalition där vänsterpartiet ingår.

Än så länge finns det ingen sådan delstatsregering i västra Tyskland. Där är tabut mot samarbete med de tidigare kommunisterna fortfarande starkt. Så var det i alla fall innan socialdemokraterna reflekterat över gårdagens siffror.

Delstatsvalet i Hessen i?går blev en framgång för socialdemokraternas Andrea Ypsilanti, uppvuxen i bilindustrins Rüsselsheim. Hon tillhör partivänstern och var tidigt en kritiker av Gerhard Schröders kontroversiella reformpaket Agenda 2010. Ypsilanti har talat om social rättvisa och för jämställdhet i familjepolitiken. Tydligen har den hållningen lockat väljare.

Merkels kandidat

Motståndaren Roland Koch gjorde däremot ett katastrofval. Hans retorik om att utvisa ”kriminella utländska ungdomar” tycks gudskelov inte ha fungerat. Förlusten belastar också Angela Merkel, som stött Koch.

Det gick bättre för kristdemokraterna i Niedersachsen, där partiledaren Christian Wulff nu träder fram som en stark kandidat till att efterträda Angela Merkel den dag det blir aktuellt.

Die Linke kan jubla, partiet kom för första gången in i ett riktigt delstatsparlament i västra Tyskland. I?går kväll såg de också ut att med nöd och näppe klara spärren i Hessen.

Vänsterpolitik inom socialdemokratin blev ett framgångsrecept för Andrea Ypsilanti i Hessen. Die Linke etablerade sig samtidigt på allvar i västra Tyskland. Spärrarna mot ett samarbete borde ha blivit något lägre genom gårdagens val.

Vänstern i centrum

Nästa år är det val till den tyska förbundsdagen i Berlin.

Då kommer regeringsfrågan och tabut mot vänsterpartiet att stå i centrum.

Hur länge ska socialdemokratin plåga sig i en stor koalition med kristdemokraterna när det finns majoritet för en progressiv politik?

ME

Följ ämnen i artikeln